Alianța Partidului Republican din SUA cu extrema dreaptă din Europa se întărește

2 săptămâni in urmă 14

La sfârșitul lunii trecute, un important summit al dreaptei din Ungaria a avut un invitat special în persoana lui Mike Pence. Fostul vicepreședinte american în administrația Trump s-a alăturat prim-ministrului maghiar Viktor Orban și altor lideri naționaliști și liberali de pe continentul european, într-o conferință de două zile organizată la Budapesta pe tema „valorilor familiei” și a demografiei, transmite publicația americană Washington Post.

Forumul intitulat „Budapest Demographic Summit”, care a început în 2015, este unul dintre spațiile în care premierul maghiar Viktor Orban își promovează ideile despre naționalismul creștin și în care contrazice valorile liberalismului occidental, cât și migrația non-europeană sau cultura comunității LGBTQ.

„Ungaria trebuie să se apere în fața atacurilor care vin dinspre stânga occidentală”, a declarat Viktor Orban în deschiderea summitului, adăugând că „aceasta încearcă să relativizeze noțiunea de familie”.

Instrumentele lor pentru a face acest lucru sunt ideologia de gen și lobby-ul LGBTQ, care ne atacă copiii”, a mai transmis liderul guvernului de la Budapesa.

Mesajul lui Mike Pence și alianța celor care vor să păstreze cultura creștină europeană 

Premierul maghiar a semnat o declarație împreună cu liderii de dreapta din Polonia, Republica Cehă și Slovenia, care prevede că „creșterea numărului de copii europeni este esențială pentru păstrarea culturii creștine europene și a altor tradiții religioase pentru generațiile viitoare”. De asemenea, liderii celor patru țări europene au avertizat oficialii Uniunii Europene că „migrația nu trebuie considerată ca fiind principalul instrument pentru a face față provocărilor demografice”.

Republicanul Mike Pence a păstrat direcția discursului conservator, spunând că „asistăm la o criză care lovește chiar în inima civilizației în sine”, repetând temerile legate de „erodarea nucleului familiei tradiționale, marcată de scăderea ratelor căsătoriei, divorțurile în creștere, avortul pe scară largă și natalitatea în scădere”. Totodată, fostul număr doi de la Casa Albă s-a folosit de discursul pe care l-a ținut la Budapesta pentru a trimite un mesaj către Curtea Supremă a SUA, a cărei majoritate conservatoare ar putea în cele din urmă să schimbe prevederile federale în ceea ce privește drepturilor la avort.

Ungaria devine partenerul ideologic al conservatorilor în lupta lor cu valorile occidentale progresiste

Fostul vicepreședinte al SUA nu este singurul care vede în Ungaria un partener într-o bătălie ideologică mai largă, care cuprinde valorile Occidentului. 

Importante figuri publice conservatoare din SUA, cum ar fi comentatorul canalului de televiziune Fox News, Tucker Carlson, s-a întâlnit la Budapesta cu Viktor OrbanDe altfel, Budapesta va găzdui anul viitor Conferința pentru acțiune politică conservatoare, principala adunare anuală a dreptei americane.

„Orban arată cum se poate face trecerea la iliberalism”, a scris jurnalistul britanic Edward Luce în cotidianul Financial Times, detaliind modul în care liderul maghiar a trecut de la un liberal mic la un aspirant autocrat, subminând democrația țării sale pentru a rămâne la putere timp de ani de zile și purtând un război cultural neîncetat.

În ceea ce privește formația ideologică a lui Viktor Orban, „filosofia sa libertariană a fost înlocuită treptat de politica resentimentului”, a adăugat Luce, care a mai subliniat că „identitatea europeană a făcut loc discuțiilor despre apărarea civilizației creștine a Ungariei”. 

„Noul Viktor Orban a devenit un dușman al independenței mass-media, al instanțelor de judecată și al universităților occidentale. De asemenea, premierul maghiar a devenit principalul combatant al imigranților care ajung în Europa”, a mai spus Edward Luce. 

Doctrina trumpistă prinde rădăcini în Europa 

Una dintre evoluțiile transatlantice caracteristice ale ultimilor cinci ani a fost colaborarea evidentă dintre politicienii și activiștii de dreapta din Statele Unite și omologii lor din Europa, în special cei care reprezintă formațiunile de extremă dreaptă.

Un efort considerabil în direcția de a consolida aceste colaborări l-a avut chiar fostului consilier al lui Donald Trump, Steve Bannon, care a încercat să construiască un front de extremă dreaptă în Europa, care să promoveze doctrina trumpistă. În prezent, din ce în ce mai multe figuri proeminente ale scenei politice occidentale se văd ca făcând parte din această luptă comună.

„Trumpismul a avut o influență foarte importantă, nu doar în America, ci și în Europa și Spania”, a declarat pentru cotidianul The New York Times, Manuela Carmena, un judecător pensionar, care a fost și primar de stânga al Madridului. 

În Franța, Spania și alte țări din Europa, diferiți politicieni de la diferite partide s-au alăturat războiului cultural american împotriva politicii de identitate, accentuându-și mesajele care fac referire la istoria națională a țării lor. 

Într-un interviu din luna septembrie, Eric Zemmour, un presupus candidat al extremei dreapte la președinția franceză, care a crescut în sondajele de opinie, s-a lăudat cu legăturile pe care le are cu fostul președinte american, Donald Trump. 

„Există asemănări între mine și Donald Trump, pentru că amândoi am provenit din afara sistemului clasic de partide, nu am avut niciodată o carieră politică și amândoi suntem atenți la preocupările majore ale clasei muncitoare, care sunt imigrația și comerțul”, a precizat Eric Zemmour.

Partidul Republican din SUA a devenit o formațiune extremistă 

Potrivit institutului V-Dem, un think tank care aparține Universității Göteborg din Suedia, Partidul Republican din Statelor Unite ale Americii a devenit, în termeni globali, un partid de extremă dreaptă. Argumentul este dovedit de un index al organizației, care analizează traictoria politică a sute de partide din 169 de țări. 

Revoluția ultranaționalistă a republicanilor din ultimele două decenii, definită de ascensiunea Trumpismului, i-a apropiat pe membri acestei formațiuni politice de facțiunile autoritare aflate la putere în țări precum Ungaria și Turcia și a transformat Partidul Republican într-un grup politic mai iliberal decât partidele de extremă dreapta din Europa de Vest, similar cu Adunarea Naţională condusă de Marine Le Pen și partidul conservator spaniol Vox.

În weekend, senatorul american Ted Cruz a avut o intervenție online la un miting de la Madrid organizat de formațiunea politică Vox, în care a vorbit despre „valorile comune” dintre el și liderul Vox, Santiago Abascal, al cărui partid susține în mod categoric poziția anti-imigranți, agenda anti-musulmană și anti-feministă. În aceeași intervenție, republicanul Ted Cruz l-a atacat pe Papa Francisc pentru retorica suveranului pontif în legătură cu păcatele colonialismului spaniol din America și a făcut câteva aprecieri față de epoca dictaturii fasciste din Spania sub Francisco Franco.

Ted Cruz a transmis publicului că obiectivul comun ar trebui să fie „promovarea și apărarea principiilor care stau la baza viziunii noastre despre o lume în care oamenii care împărtășesc principiile noastre pot prospera”.

Când jurnaliștii Washington Post au cerut clarificări cu privire la remarcile lui Ted Cruz, legăturile sale cu Vox și opiniile politice rostite la evenimentul din weekend, purtătorul de cuvânt al senatorului american a spus: „Declarația senatorului vorbește de la sine”.

Citește și: CEHXIT. Partidul ceh de extremă-dreapta condiționează susținerea unui nou guvern de ieșirea din UE

Editor : Marco Badea

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă