Alexei Navalnîi a ajuns în Rusia. Avionul în care se afla opozantul a aterizat la Moscova, pe alt aeroport decât era programat. Poliția a operat zeci de arestări

1 lună in urmă 16


Opozantul Alexei Navalnîi, 44 de ani, care acuză Kremlinul că l-a otrăvit vara trecută, a revenit, duminică, 17 ianuarie, la Moscova, în ciuda faptului că autoritățile ruse au anunțat că îl vor aresta. Avionul cu care a zburat de la Berlin a aterizat pe aeroportul Șeremetievo, din nordul Moscovei, deși ar fi trebuit să ajungă pe Vnukovo, acolo unde Navalnîi era așteptat de zeci de susținători, mulți dintre ei arestați de autorități.


UPDATE 19.50. ”Sunt extrem de fericit. E cea mai bună zi a mea din ultimele cinci luni”, au fost primele cuvinte ale lui Navalnîi, în fața jurnaliștilor care îl așteptau în zona dinaintea controlului pașapoartelor, scrie The Moscow Times. Politicianul a criticat autoritățile pentru că au deviat avionul și ”au pus oamenii în pericol”.


UPDATE 19.40. Navalnîi a coborât din avion și se îndreaptă spre terminalul Sosiri.


UPDATE 19.15. Avionul în care se află și opozantul Alexei Navalnîi a aterizat pe aeroportul Șeremetievo din Moscova, a notat The Moscow Times.


UPDATE 18.55. Avionul în care se află și Navalnîi zboară deasupra Moscovei. Un reprezentant al companiei Pobeda Airlines a declarat pentru Reuters că aeroportul Vnukovo a fost închis. Potrivit Moscow Times, zborul este redirecționat către aeroportul Șeremetievo.


Bild scrie că aeronava în care se afla Navalnîi a zburat 40 de minute deasupra aeroportului Vnukovo până a fost redirecționată. Explicația oficială a fost că aterizarea nu e sigură, după ce a fost uitat pe pista desemnată un un utilaj de deszăpezire.


<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="de" dir="ltr"><a href="https://twitter.com/hashtag/Update?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw">#Update</a> <br>Laut Regime ist kurz vor der Landung Nawalnys ein Schneepflug auf der Landebahn von Wnukowo verreckt. Darum musste der Flughafen geschlossen werden.<br>Dann frage ich mich aber, warum auf derselben Landebahn noch andere Flieger starten können ...<a href="https://twitter.com/hashtag/PutinImKrieg?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw">#PutinImKrieg</a> <a href="https://t.co/wnFbtuSNpj">pic.twitter.com/wnFbtuSNpj</a></p>— Julian Röpcke (@JulianRoepcke) <a href="https://twitter.com/JulianRoepcke/status/1350849807842209793?ref_src=twsrc%5Etfw">January 17, 2021</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>


UPDATE 18:40: Avionul în care se află Aleksei Navalnîi are o întârziere de 30 de minute, anunțată la aeroportul din Moscova. Inițial, trebuia să ajungă la 19:20, ora Moscovei (18:20, ora României), iar acum noua oră indicată este 19:51, scrie Digi24.ro.


UPDATE 18.15. Noi arestări pe aeroportul Vnukovo. Zeci de persoane au fost reținute, scrie Reuters. Conform Bild, printre cei arestați sunt și jurnaliști de la publicații independente.


<blockquote
class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">More and more
arrests outside Moscow airport, as the crowd chants “disgrace!” <a
href="https://t.co/U3wMEsPUFM">pic.twitter.com/U3wMEsPUFM</a></p>&mdash;
Matthew Luxmoore (@mjluxmoore) <a
href="https://twitter.com/mjluxmoore/status/1350839811335213063?ref_src=twsrc%5Etfw">January
17, 2021</a></blockquote>
<script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js"
charset="utf-8"></script><blockquote class="twitter-tweet"><p lang="ru" dir="ltr">Макс круто снял беспредел у здания аэропорта<br><br>?: Максим Кардопольцев / RTVI <a href="https://t.co/7kez76Z561">pic.twitter.com/7kez76Z561</a></p>— Иван Краснов (@_krasnov__) <a href="https://twitter.com/_krasnov__/status/1350839413828415489?ref_src=twsrc%5Etfw">January 17, 2021</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>


UPDATE 17.50. Poliția anti-revoltă (OMON) a ajuns la aeroportul Vnukovo încearcă să împingă jurnaliștii și suporterii lui Navalnîi afară din terminal 


Potrivit Moscow Times, securitatea aeroportului Vnukovo nu a mai lăsat oamenii fără bilete de zbor să intre în aeroport.


<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="ru" dir="ltr">ОМОН в терминале <a href="https://t.co/d23RbDlrbs">pic.twitter.com/d23RbDlrbs</a></p>— Liza Fokht (@lizafoht) <a href="https://twitter.com/lizafoht/status/1350832797934608385?ref_src=twsrc%5Etfw">January 17, 2021</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>


UPDATE 17.30. Liubov Sobol, Ruslan Ciavedinov, Ilia Pahomov, Alexei Molokoedov, Anastasia Kadetova și Konstantin Kotov, susținători ai opozantului rus Alexei Navalnîi au fost arestați pe aeroportul Vnukovo din Moscova, a transmis agenția AFP. Și Oleg, fratele lui Alexey Navalnîi, a fost reținut, a notat The Moscow Times. Ei se aflau într-o cafenea din incinta aeroportului.


<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="ru" dir="ltr">Видео задержания Любови Соболь аэропорту "Внуково". Задержан также брат Алексея Навального Олег. Автор видео – Антон Сергиенко (RFE/RL) <a href="https://twitter.com/hashtag/%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D1%8B%D0%B9?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw">#навальный</a> <a href="https://t.co/jfnAqAX1Md">pic.twitter.com/jfnAqAX1Md</a></p>— Радио Свобода (@SvobodaRadio) <a href="https://twitter.com/SvobodaRadio/status/1350827335990321152?ref_src=twsrc%5Etfw">January 17, 2021</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>


UPDATE 17.00. Alexei Navalnîi a postat o înregistrare video scurtă din avion, de la plecarea de la Berlin, pe pagina sa de Instagram. ”Zburăm spre casă”, spune Iulia, soția lui Navalnîi, aflată alături de opozant. Potrivit The Moscow Times, aeronava a decolat la ora 15.55, ora Berlinului.


Alexei și Iulia. Foto: EPA

<blockquote
class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr"><a
href="https://twitter.com/navalny?ref_src=twsrc%5Etfw">@navalny</a>
and his wife on the plane back home. <br><br>As Russians
like to say, they need a shot of vodka for courage<a
href="https://twitter.com/hashtag/navalny?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#navalny</a>
<a
href="https://twitter.com/hashtag/%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D1%8B%D0%B9?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#навальный</a>
<a
href="https://t.co/Z4xFpJzwoo">pic.twitter.com/Z4xFpJzwoo</a></p>&mdash;
Snow (@MiddleAgesRu) <a
href="https://twitter.com/MiddleAgesRu/status/1350822178862866432?ref_src=twsrc%5Etfw">January
17, 2021</a></blockquote>
<script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js"
charset="utf-8"></script>


Alexei Navalnîi se va îmbarca într-un avion al companiei ruse Pobeda de pe noul aeroport din Berlin, BER, iar la ora locală 19.20 (16.20 GMT) va ajunge pe aeroportul Vnukovo din Moscova.


Opozantul le-a cerut susținătorilor săi să îl întâmpine acolo. Procuratura din Moscova a atras atenția să nu aibă loc manifestații neautorizate la aeroport și a amenințat că, în caz contrar, vor fi luate măsuri.


Critic dur al președintelui rus Vladimir Putin, Navalnîi și-a anunțat miercuri decizia de a se întoarce din Germania în Rusia, spunând că îi este dor de Moscova și că nu este interesat de ceea ce el a numit procesele fabricate împotriva sa.


El a mai spus că nu a intenționat niciodată să rămână în afara Rusiei, pentru că nu și-a părăsit niciodată țara de origine de bunăvoie și că a ajuns în Germania „într-o cutie de resuscitare”.


După o tentativă de a fi asasinat cu agentul neurotoxic Noviciok, Alexei Navalnîi s-a recuperat în Germania începând din august.


Rusia susține că nu are nicio implicare în otrăvirea celui mai cunoscut oponent al lui Vladimir Putin cu Noviciok.


Foto: EPA


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă