Alexandru Scurtu, șeful SIAS, explică de ce a întârziat intervenția în forță în apartamentul din Onești unde au fost sechestrați și uciși doi muncitori

2 luni in urmă 2

Prezent la Onești, în echipa de verificare trimisă de IGPR, Alexandru Scurtu, directorul Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale (SIAS), a declarat marți, 2 martie, la Antena 3 că nu s-a intervenit mai devreme în locuința în care Gheorghe Moroșan i-a ținut ostatici și ucis pe cei doi muncitori „pentru că, în situații de criză, încercăm să rezolvăm pe cale pașnică, fără folosirea forței. Forța e ultima resursă”.

Odată cu trecerea timpului, apar nevoi fiziologice, apar oportunități pe care le putem exploata. Din această dorință de a găsi momentul operativ cel mai bun, s-a întârziat cu negocierea. Dar nu s-a întârziat mult, așa cum spun unii.

Alexandru Scurtu:

„Sunt situații de criză rezolvate în zile, în care procesul de negociere durează zile. Sunt situații care s-au întâmplat în România, care au durat ca profil de negociere patru ore. Nu poți să afirm că un proces de negociere este lung sau scurt decât analizând, la sfârșit, modul în care intervenția s-a terminat. În această situație, a fost o încheiere tragică. Încercăm să găsim motivele pentru care s-a întâmplat așa ceva”, a completat Alexandru Scurtu.

„Trei oameni solizi au dat în ușă și nu s-a deschis”

Întrebat dacă nu se putea interveni în alt mod – folosirea gazului lacrimogen sau chiar a unor chei potrivite, dacă exista dublură la firma care deținea apartamentul – șeful de la „Acțiuni Speciale” a replicat: „Ne putem imagina o multitudine de scenarii. Ambele sisteme de închidere ale ușii era armate. În plus, era și o scară care bloca accesul. Trei oameni solizi au dat în ușă și nu s-a deschis. Au încercat tot ce au putut”.

Alexandru Scurtu, șeful SIAS, explică de ce a întârziat intervenția în forță în apartamentul din Onești unde au fost sechestrați și uciși doi muncitoriBlocul din Onesti unde a avut loc dubla crimă. În medalion, balconul în care agresorul și-a înjunghiat victimele

Scurtu a vorbit și despre posibilitatea să fi fost folosit un lunetist: „Probabil ar fi putut să fie. Imediat ce prima echipa de asalt a ajuns la fața locului, la ora 13.53, un agent a fost în blocul de vizavi, la etajul 3, pentru supraveghere directă. Din acea poziție, acesta a transmis că se vede distorsionat, din cauza unei folii de culoare neagră care proteja balconul, a ferestrelor murdare și a unui copac. Ca să vă răspund, probabil că ar fi putut fi folosi un lunetist”.

Pe de altă parte, directorul SIAS a recunoscut că „negociatorul a susținut că are situația sub control”.

Conducerea Poliției Române a demarat o anchetă la IPJ Bacău, după ce doi muncitori au fost ținuți ostatici și apoi uciși de Gheorghe Moroșan, într-un apartament din Onești.

Bărbatul, în vârstă de 68 de ani, i-a înjunghiat pe cei doi, după cinci ore de negocieri cu polițiștii.

Poliția spune că bărbatul s-a enervat când unul dintre ostatici l-a atacat.

Soția lui Gheorghe Moroșan a fost arestată marți, fiind acuzată de complicitate la privare de libertate. Femeia ar fi avut în geantă coliere de plastic identice cu cele folosite de criminal ca să-i lege pe ostatici.

Gheorghe Moroșan, care revendica un apartament pierdut după un litigiu, amenința pe Facebook încă din 2018 că-și va face dreptate singur.

Bărbatul este internat acum în Spitalul Municipal Onești, după ce a fost operat și i s-au extras 9 gloanțe de cauciuc din corp. El va fi audiat când starea de sănătate va permite acest lucru.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă