Alexandru Rafila: ”TIR-urile ATI nu sunt făcute să trateze săptămâni sau luni pacienţii”

1 lună in urmă 14

Deputatul PSD Alexandru Rafila, care este și reprezentantul României la OMS, a declarat, joi seară, că unităţile mobile de terapie intensivă nu sunt făcute să trateze pacienţii timp de mai multe săptămâni sau chiar luni, ci sunt pentru momentele critice de cazuri în secţiile ATI din spitale, potrivit News.

”Aceste TIR-uri nu sunt făcute să trateze săptămâni sau luni pacienţii. Aici trebuie să cădem de acord cu toţii. Aceste TIR-uri trebuie să preia pentru o scurtă perioadă de timp un vârf, adică se acumulează cazurile la ATI şi am la un moment dat o săptămână sau zece zile o perioadă critică şi le folosesc, după care mă întorc în secţiile de spital. Asta e conduita corectă”, a spus Rafila joi seara la B1 TV.

”Problema e că neexistând această viziune, această organizare a sistemului de sănătate încât majoritatea spitalelor din România să aibă circuite separate pentru pacienţii infectaţi cu COVID şi să existe inclusiv o coordonare la nivel judeţean a spitalelor, care să preia cazurile mai mult sau mai puţin grave, s-a ajuns probabil la această soluţie”, a declarat Alexandru Rafila.

Vicepreședintele Camerei Deputaților a mai precizat că asistenţa medicală este responsabilitatea Ministerului Sănătăţii.

Din nou vă spun, asistenţa medicală de terapie intensivă şi în general a oamenilor din România este responsabilitatea Ministerului Sănătăţii care putea să spună, strategia noastră nu este legată de utilizarea acestor TIR-uri, le folosim maxim o săptămână. În mod evident, nu poţi să pui pacient după pacient în aceste TIR-uri luni de zile.

Alexandru Rafila

Trei pacienți COVID-19 au murit, luni seara, din cauza unei defecțiuni la instalația de oxigen la TIR-ul ATI de la Spitalul „Victor Babeș” din București, care a funcționat luni de zile în Argeș până să ajungă acolo, după cum a spus luni seară șeful DSU, Raed Arafat.

Raed Arafat a fost avertizat din februarie că unitățile mobile de Terapie Intensivă „sunt gândite strict pentru calamități”, nu ca soluții pe termen lung de Oana Gheorghiu, cofondatoare a Asociației Dăruiește Viață, care a construit din donații cel mai performant spital modular ATI pentru pacienți COVID din România.

Semnalul de alarmă a fost tras după ce la „Marius Nasta”, un generator al unității mobile de Terapie Intensivă din curtea spitalului s-a aprins și a scos fum, iar la Botoșani, TIR-ul ATI a devenit temporar inutilizabil, după ce a plouat și apa s-a infiltrat în tavan.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă