Alexandru Rafila se aşteaptă la 800.000 de infectări în valul 5

1 săptămână in urmă 16

România a înregistrat în valul patru circa 400.000 de cazuri de COVID, iar în valul 5 numărul infectărilor s-ar putea dubla, estimează ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, transmite Antena 3. Potrivit acestuia, certificatul verde ar fi putut să frâneze creşterea.

Alexandru Rafila a precizat că la jumătatea lunii ianuarie creșterea numărului de cazuri de COVID va fi accelerată. „În jurul datei de 15 ianuarie, probabil că o să începem să asistăm la o creștere mai rapidă a numărului de cazuri. Cât de rapidă va fi, câte persoane vor fi afectate, rămâne de văzut”, a declarat ministrul Sănătăţii, la Antena 3.

În valul 4 am avut circa 400.000 de îmbolnăviri confirmate, prin diagnostic. Câte îmbolnăviri vom avea în valul 5 rămâne de văzut – noi estimăm probabil o dublare a numărului de cazuri în acest val.

Alexandru Rafila:

„Certificatul verde ar fi putut să frâneze creșterea, adică modul de creștere al numărului de cazuri și lucrul acesta oferea o relaxare a sistemului de sănătate care nu ar fi fost pus în pericol așa cum ar putea să fie dacă numărul de cazuri înregistrate în câteva zile este extrem de mare”, a adăugat Alexandru Rafila.

„În legătură cu certificatul verde, știți bine că este atributul Parlamentului să ia o decizie. Există un proiect de lege despus în Parlament de mai mult timp, care a fost respins de Senat, iar în momentul de față se găsește în Camera Deputaților. Probabil există un blocaj la nivel legislativ și sigur atunci când a existat o propunere tehnică din partea Ministerului Sănătăți, a INSP, ea ar fi trebuit să fie sau nu îmbrățișată, încât să își poată face efectul atunci când se înregistrează o creștere care ar putea să sugereze un val pandemic important. Cu cât întârzie adoptarea unui astfel de document, certificat electronic COVID, sigur că și eficacitatea lui devine tot mai puțin relevantă”, a explicat Rafila.

În legătură cu renunțarea la certificatul verde în România, ministrul a declarat că nu are încă un răspuns clar. „Nu știu să vă spun în acest moment, probabil că săptămânile următoare vor fi hotărâtoare și vom avea un răspuns legat de acest certificat. Cu cât se introduce mai târziu în evoluția unui val pandemic, cu atît utilitatea lui scade.”, a concluzionat Rafila.

Luni, 3 ianuarie, premierul Nicolae Ciucă a convocat o ședință de guvern pentru a analiza măsurile de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID-19, iar purtarea generalizată a măștii de protecție și oferirea de măști gratuite pentru elevi au fost două dintre măsurile propuse.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă