Alexandru Rafila: Nu există niciun fel de impunere a utilizării unor măști scumpe

2 săptămâni in urmă 12

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat miercuri că nu sunt impuse "măști scumpe", că cele medicale cu trei straturi sunt recomandate în continuare, dar că cine dorește poate folosi masca FFP2. "Asta nu înseamnă că cineva impune acest tip de mască", a subliniat el.

"Nu există niciun fel de impunere a utilizării unor măști scumpe.

Masca pe care o port eu e masca medicală cu trei straturi, nu e una deosebită, e recomandată, dar cine dorește poate utiliza și alte tipuri cum sunt cele FFP2.

Asta nu înseamnă că cineva impune acest tip de masca.

Doar este vorba de trecerea de la măștile textile - mai ales în condițiile în care această boală se transmite prin intermediul aerosolilor, care sunt foarte puțin eficiente sau ineficiente -, către uniformizarea utilizării, cu toate că ea e utilizată de majoritatea cetățenilor.

Aceste măști medicinale care acum nu sunt nici scumpe, sunt accesibile, sunt mult mai utile, pentru că constituie o barieră eficientă în calea transmiterii.

Nu e vorba de e o restricție, ci de o perioadă limitată de timp de utilizare a acestor măști unde există aglomerație sau activitate care presupune interacțiuni cu alte persoane", a explicat Alexandru Rafila.

Comitetul Național pentru Situații de urgență a decis astăzi noi restricții, pentru a limita valul 5 al pandemiei de COVID-19. În spațiile publice pot fi purtate doar măști chirurgicale și FFP2, iar cele textile nu vor mai fi permise.

Citește și: Câtă protecție oferă masca chirurgicală și cea FFP2. În cât timp te poți infecta dacă stai în preajma unei persoane infectate

Editor : G.M.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă