Alexandru Rafila: „Ne aflăm pe un val de creştere rapidă. E una dintre cele mai rapide creşteri din Europa”

2 săptămâni in urmă 13


Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat, marţi, 11 ianuarie, la Constanţa, că România înregistrează una dintre cele mai rapide creșteri de cazuri COVID din Europa, după ce, bilanţul COVID de marţi a raportat aproape 9.000 de cazuri noi, dublu faţă de ziua precedentă.


"În mod evident ne aflăm pe un val de creștere rapidă, este una dintre cele mai rapide creșteri din Europa în acest moment din punctul de vedere al ratei bazale de reproducere a infecţiei", a precizat Alexandru Rafila.


"Problema este când se va opri această creștere. Noi monitorizăm situația, iar proporția de cazuri spitalizate din numărul total de teste confirmate în momentul de față este undeva în jur de 3%", a adăugat ministrul Sănătăţii.


8.861 de noi infectări au fost anunţate marţi, 11 ianuarie, în bilanțul COVID, de peste două ori mai multe decât în ziua precedentă, iar Institutul Național de Sănătate Publică a precizat că România are „transmitere comunitară susținută cu Omicron”.


Alexandru Rafila a vorbit şi despre medicamentele antivirale. "În ceea ce privește medicamentația antivirală, am avut discuții cu cei doi producători MSD și Pfizer în ceea ce privește medicamentele inovatoare anti-Covid, în ambulatoriu", a spus Rafila.


"În farmacii nu putem să punem în vânzare pentru public, decât medicamentele care sunt recomandate de către Comisia de Specialitate a ministerului. Aici vreau să fiu clar, încercăm să facem acest lucru pentru Favipiravir, un medicament antiviral care poate să scurteze cu 2-3 zile durata bolii, dar care nu influențează în niciun fel formele complicate și decesul, asta spun cele câteva studii clinice", a mai spus Rafila.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă