Alexandru Rafila laudă campania de vaccinare, dar critică Ministerul Sănătății: „Este incapabil să participe la efortul naţional de vaccinare”

1 lună in urmă 2

 InquamPhotos/George CălinAlexandru Rafila, deputat PSD Foto: InquamPhotos/George Călin

Deputatul PSD Alexandru Rafila are cuvinte de laudă pentru campania de vaccinare, chiar dacă spune că mai sunt lucruri de îmbunătățit, în schimb critică Ministerul Sănătății, despre care spune că  

LUNI, 15 MARTIE 2021, 16:56

SURSĂ: realitatea.net

AUTOR: Ioana Stanescu

Deputatul PSD Alexandru Rafila, care este și reprezentantul OMS în România, reproșează Ministerului Sănătății că nu ajută campania de vaccinare.

„Nu pot să vă spun eu cum ar fi organizat PSD, dar un lucru vă pot spune sigur: PSD ar fi fost implicat cu specialişti în sănătate publică în gestionarea vaccinării. Din păcate, Ministerul Sănătăţii se dovedeşte incapabil să participe la efortul naţional de vaccinare", a declarat Alexandru Rafila, luni, la conferinţa de presă de la sediul PSD.

Deputatul PSD apreciază medicul militar Valeriu Gheorghiţă, preşedintele Comitetului Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, „a făcut o treabă bună cât îi permite experienţa şi cât îi permit resursele”, dar „incapacitatea Ministerului Sănătăţii „de a se implica în mod real în această campanie de vaccinare probabil că afectează şi (...) funcţionarea diverselor platforme de planificare a vaccinării".

Alexandru Rafila laudă campania de vaccinare, dar atrage atenția că ar trebui să se ajungă la 100.000 de doze administrate în fiecare zi pentru ca scenariul normal al reluării activității în septembrie să fie realist.

„Campania de vaccinare a funcţionat destul de bine în România şi ştiţi destul de bine că, cel puţin la început, în primele săptămâni, România era pe primele locuri în ceea ce priveşte numărul de doze de vaccin care erau administrate, proporţional cu populaţia. Între timp, viteza a scăzut, de fapt nu ştiu dacă a scăzut viteza, dar a crescut foarte mult viteza în multe ţări, şi noi de pe locul trei am ajuns pe locul 19 în UE ca număr de doze administrate raportat la populaţie (...) şi trebuie să traversăm rapid acest prag, care a ajuns la aproape 50.000 de doze administrate, la 100.000 pe zi, ca să avem o proiecţie şi o speranţă de reluare a activităţilor cât de cât normal la sfârşitul lunii septembrie", a afirmat prof. dr. Alexandru Rafila.

Despre a treia etapă de vaccinare, Rafila apreciază că „din păcate, sunt multe bariere administrative”, dar „faptul că a început este un lucru bun, dar la început s-ar putea să fie sincope, mai ales că adresabilitatea este mult mai mare. (...) În etapa a doua de vaccinare, în categoria persoanelor cu boli cronice şi persoane speciale din diverse tipuri de activităţi esenţiale aveam aproape şase milioane de cetăţeni. În etapa a treia cred că mai avem încă 6 milioane”.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă