Alexandru Rafila: Începutul şcolii va aduce număr de cazuri în creştere, dar după 10-15 zile

5 luni in urmă 17

Profesorul Alexandru Rafila a susţinut o conferinţă de presă în ziua în care, în România, au fost înregistrate 1.1713 cazuri noi de COVID-19, cel mai înalt prag de până acum.

"Nu trebuie să intrăm în panică. Vor exista întotdeauna zile în care s-au concentrat multe cazuri pozitive şi asta este una din ele. Vedem dacă e întâmplare sau trend, e foarte important. Al doilea comentariu pe care îl am este faptul că suntem la jumatatea lui septembrie şi dacă se confirmă numărul de cazuri se datorează faptului că în primele zile din septembrie mulţi s-au întors din concediu. Şcoala a început de două zile şi e vorba de testele făcute ieri. După două zile de şcoală nu se poate pune creşterea în seama ei", a spus Rafila. 

Managerul Spitalului Victor Babeş din Timişoara: Vor mai trece luni bune până când vom avea un vaccin anti COVID-19

"Dacă numărul de cazuri se dublează, de exemplu, atunci situaţia se schimbă radical".

"Nu îmi place să fac aprecieri legate de cifre, mă interesează trendul, dacă e ascendent, să vedem unde curba de creştere se aplatizează şi să vedem dacă sunt măsuri care pot scădea acest trend. Sunt de acord că odată cu începutul şcolii se va înregistra număr de cazuri în creştere, dar după 10-15 zile. Depinde cât de importantă e această creştere şi cine sunt persoanele bolnave, dacă sunt cu comorbidităţi, sau adulţi tineri, sau copii. Dacă o să fie o creştere de 10-20%, va fi suportabilă de sistemul de sănătate. Dacă numărul de cazuri se dublează, de exemplu, atunci situaţia se schimbă radical".

Ce spune de vaccinuri

"Sunt vaccinuri candidat, în diverse faze de cercetare. Nu vom putea avea un punct de vedere referitor la utilizarea în UE a acestui vaccin decât dacă va fi autorizat de agenţia europeană a medicamentului. În afara acestei situaţii, nu vom vedea utilizat vaccinuri fără verificarea eficacităţii şi siguranţei. De aceasta se ocupă agenţia menţionată"

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă