Alexandru Rafila explică renunţarea la măştile textile. „Nu există niciun fel de impunere a utilizării unor măşti scumpe”

2 săptămâni in urmă 15

Miercuri, 05 Ianuarie 2022, ora 14:51

88 citiri

Alexandru Rafila explică renunţarea la măştile textile. „Nu există niciun fel de impunere a utilizării unor măşti scumpe”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri, 5 ianuarie, că autorităţile "nu impun utilizarea unor măşti scumpe", ci recomandă folosirea măştilor medicale, care nu sunt scumpe şi care reprezintă "o barieră eficientă în calea transmiterii" coronavirusului.

"Sigur că cine doreşte poate să utilizeze şi alte tipuri de măşti, cum sunt cele FFP 2, o mască cu un nivel mai înalt de filtrare", arată el.

"Nu există niciun fel de impunere a utilizării unor măşti scumpe. Am văzut că, în ciuda declaraţiilor mele sau ale altor membri ai Guvernului, au fost preluate puţin ciudat... masca pe care o port eu este masca medicală cu trei straturi. Nu e niciun fel de mască deosebită, ea e recomandată, dar sigur că cine doreşte poate să utilizeze şi alte tipuri de măşti, cum sunt cele FFP 2, o mască cu un nivel mai înalt de filtrare. Asta nu înseamnă că cineva impune în vreun fel acest tip de mască. Deci nu există niciun fel de impunere, doar este vorba de trecerea de la măştile textile care, mai ales în condiţiile în care această boală se transmite prin intermediul aerosolilor, sunt foarte puţin eficiente sau ineficiente către uniformizarea utilizării, cu toate că ea cred că e utilizată probabil de marea majoritate a cetăţenilor", a declarat, miercuri, Alexandru Rafila, după şedinţa de Guvern.

Ce fel de măști de protecție trebuie să purtăm pentru a respecta legea. Măsurile anti-pandemie adoptate de autorități

Acesta a menţionat că măştile medicale, care nu sunt scumpe, sunt "mult mai utile" şi reprezintă "o barieră eficientă în calea transmiterii" virusului.

"Nu e vorba de o restricţie, e vorba pur şi simplu de o perioadă limitată de timp de utilizare a acestor măşti acolo unde există aglomeraţii sau interacţiuni cu alte persoane”, a adaugat Rafila.

Întrebat ce consecinţe ar suporta cei care vor purta în continuare măşti textile sau de plastic, Rafila a răspuns: "Nu ne-am gândit la ce ar putea păţi cei care... e acelaşi lucru ca şi când nu porţi mască, până la urmă, pentru că o astfel de recomandare de utilizare a unei măşti care are o eficienţă (...) cred că e o chestiune de bun simţ. (...) O să ne gândim dacă e cazul să existe o precizare legată de utilizarea altor tipuri de măşti”.

Citeste si:

Ce fel de măști de protecție trebuie să purtăm pentru a respecta legea. Măsurile anti-pandemie adoptate de autorități FOTO

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a stabilit ca masca de protecție să fie obligatorie în toate spațiile publice închise și deschise. Este vorba despre masca de tip medical...

Ce se va întâmpla cu măștile FFP2 în România. ”Dispozitivele de înaltă protecție nu sunt recomandate populației generale”

Tulpina Omicron, descoperită în noiembrie 2021 în Africa de Sud, s-a răspândit deja masiv pe tot globul, tot mai multe țări raportând cifre record în privința îmbolnăvirilor noi. În...

Adevarul.ro

DigiSport.ro

ObservatorNews.ro

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă