Alexandru Rafila, despre focarul de la Școala 28: Discutăm de un pretext, nu de o situație care să pună în pericol deschiderea școlilor

1 lună in urmă 35

Epidemiologul Alexandru Rafila (care este și deputat PSD), a precizat că din punctul său de vedere focarul cu noua tulpină de Covid, izbucnit la Școala Nr.28 din Sectorul 2 al Capitalei, nu ar trebui privit ca un impediment în demersul deschiderii școlilor, din 8 februarie cum s-a preconizat. Rafila apreciază că neglijențe ale unor persoane care lucrează în „instituții publice” și implicit focare, pot apărea oriunde, și că ceea ce s-a întâmplat la Școala 28 nu ar trebui agățat neapărat de școli.

„În mod greșit știrea cu focarul de la Școala 28 a fost agațată de reînceprea școlii. Dar n-are nicio legătură. Nu știu de unde s-a ajuns la concluzia că deschiderea școlii e pusă în pericol de focare precum acesta. Păi, focare pot apărea oriunde, da, extinderea focarelor poate avea loc în orice instituție publică, dar invocarea câtorva focare reprezintă un pretext, nu poate fi vorba despre o situație care să pună în pericol deschiderea școlilor”, a comentat Alexandru Rafila, luni seara, la Digi24.

În opinia medicului Alexandru Rafila, problema României rămâne în continuare testarea. „Trebuie să reușim să testăm populația ca să avem o imagine reală a evoluției epidemiei. Până atunci, apariția câtorva focare n-ar trebui să împiedice reluarea unor activități”, a spus Rafila, subliniind că din punctul său de vedere e necesară readucerea elevilor în școli, într-o manieră controlată, în baza unor dovezi clare.

„Da, eu sunt pentru realuarea activităților în școli, dar nu toate și nu oriunde. Se poate crea o ierahizare, putem decide, unde este bine să deschidem în baza unor date concludente.  Pentru că altfel, să tot vorbim că e bine sau nu e bine să se deschidă școlile sunt doar niște păreri. Deciziile trebuie bazate pe dovezi, în cazul de față, dovezile sunt date de numărul de noi cazuri de îmbolnăvire, răspândirea cazurilor, evoluții imprevizibile, cum e cea de la Șocala 28”, a comentat Rafila.

Medicul a avertizat că deocamdată datele prezentate de autorități nu reflectă realitatea epidemiei din țara noastră și că aceasta ar trebui să fie o precupare importantă.

„Eu am văzut că uneori sunt raportate cazuri mai puține (…). Dar cifrele nu sunt corelate cu o scădere și la Terapie Intensivă. De exemplu, într-o zi ni se spune că avem 300 de cazuri în plus, dar la Terapie Intensivă avem 1.100 de cazuri. Ceva nu se leagă aici și revenim la incapacitatea de testare, de a stabili o strategie de testare care să ne dea o imagine apropiată de realitatea epidemiologică”

Inspectorul şcolar al municipiului Bucureşti, Ionel Puşcaş, a intervenit și el la Digi 24, subliniind că luni a fost organizată o şedinţă online la care au participat majoritatea cadrelor didactice de la Școala 28 (95%). Pușcaș a spus că profesorii ar fi respins acuzațiile privind organizarea vreunei reuniuni.

„Mesajele care au fost făcute publice au pornit de la o singura persoana care înțeleg că avea unele nemulțumiri personale. Dar din ce mi-au comunicat colegii,  în unitate nu au avut loc  festivităţi sau acţiuni care să faciliteze transmiterea virusului”, a spus Pușcaș.

Inspectorul școlar a mai precizat că părinții elevilor de la Școala 28 trebuie să aibă încredere că vor fi respectate toate normele sanitare, în cazul în care rămâne valabilă decizia redeschiderii școlilor de la 8 februarie.

„Cazul acesta (focarul de la Școala 28 – n.red) poate să fie oriunde, în casa unui om, în altă instituţie, oriunde poate să apară lucrul acesta. Nu e şcoala un loc mai aparte decât alte locuri din Bucureşti. Peste tot trebuie să respectăm măsurile de protecție”, a mai spus Puşcaş la Digi24.

Sursa foto: Inquam Photos/ Ilona Andrei

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă