Alexandru Rafila anunță o criză la ATI: „În următoarele două săptămâni vom ajunge într-o situaţie mai puţin controlabilă”

2 luni in urmă 1

Reprezentantul Româniai la Organizația Mondială a Sănătății, Alexandru Rafila, prevede o înrăutățire a situației în secțiile de terapie intensivă în următoarele două săptămâni, din cauza creșterii numărului cazurilor zilnice de infectare cu COVID-19, informează Antena 3.

Alexandru Rafila a precizat că, în unele zone, în următoarea perioadă, situația din secțiile ATI ar putea deveni mai puțin „controlabilă”.

„Când te afli într-o perioadă de creştere rapidă, ea nu poţi să speri că se va încheia săptămâna viitoare. Deci, vor exista cu siguranţă câteva săptămâni de creştere. Important este ca această creştere, care s-a dovedit să fie destul de rapidă, 20% săptămânal, atât a crescut boala, să fie frânată încât la un moment dat să putem să oprim această creştere, ca să putem să asigurăm asistenţă medicală tuturor celor care au nevoie”, a spus Alexandru

„Mi-e foarte, foarte, foarte frică că în următoarele două săptămâni vom ajunge într-o situaţie mai puţin controlabilă în unele zone în ceea ce priveşte terapia intensivă”, a declarat Alexandru Rafila.

Reprezentantul României la OMS spune că pentru a depăși această situație dificilă, ministerul sănătății trebuie să se mobilizeze, „în al 12-lea ceas”.

„Noi ne găsim acum în situaţia în care, practic, secţiile de terapie intensivă alocate pacienţilor cu noul coronavirus, sunt pline, probabil că ne apropiem de capacitatea maximă, iar cifrele ne arată că suntem la jumătate din numărul de cazuri care au fost înregistrate în noiembrie. Or asta mie îmi generează o preocupare, pentru că nu ştim care e situaţia reală”, a spus Alexandru Rafila.

„Probabil că situaţia este îngrijorătoare şi în judeţele care aparent au un număr mai mic de cazuri şi aici cred că Ministerul Sănătăţii ar putea să se mobilizeze măcar acum, în al 12-lea ceas. Ministerul Sănătăţii trebuie să se ocupe nu numai cu comunicarea datelor, ci şi cu nişte acţiuni care să ducă la obţinerea unor date care să fie cât mai apropiate de realitate, să ştim ce avem de făcut”, a mai spus Alexandru Rafila.

FOTO: Hepta

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă