Alexandru Rafila, anunț sumbru pentru România. Câte cazuri de covid-19 vom avea, în cel mai scurt timp

3 săptămâni in urmă 53

Alexandru Rafila nu vine cu vești bune pentru români la începutul anului. Acesta aruncă bomba și susține că vom avea un număr foarte mare de cazuri de infectare cu COVID în viitorul foarte apropiat.

Alexandru Rafila, anunț pentru români: veștile nu sunt deloc bune

Alexandru Rafila aruncă bomba despre valul 5 și susține că numărul infectărilor cu coronavirus urmează să crească incredibil de mult în mijlocul lunii ianuarie. Concret, urmează să se dubleze față de perioada predecentă. Ministrul Sănătății a subliniat că introducerea certificatului verde ar fi ajutat mult în acest scenariu.

„Deja cazurile cresc, important e dacă ajungem la o creștere galopantă. Probabil că în jurul datei de 15 ianuarie vom începe să asistam la o crestere mai rapidă numărului de cazuri. In valul 4 am avut cca 400.000 de îmbolnăviri confirmate. Câte îmbolnăviri vom avea în valul 5 rămâne de văzut – noi estimăm probabil o dublare a numărului de cazuri în acest val.”, a detaliat acesta.

„Nu ar fi reușit să îl evite”

Specialistul a mai declarat și că profilul valului 5 ar fi fost diferit, aducând aminte de numărul de 25-50.000 de cazuri într-o zi cu o creștere în decurs de 2.3 săptămâni și o creștere mai lentă dintr-o săptămână cu 5.000 de cazuri, ulterior urmând un tren descrescător.

El susține că certificatul verde ar fi putut să frâneze o creștere și ar fi oferit o relaxare a sistemului de sănătate care nu ar fi fost și acum în pericol.

„(…) De evitat, nu ar fi reușit să îl evite, dar cu siguranță profilul valului 5 ar fi fost diferit. Pentru că una este să ai 25-50.000 de cazuri într-o zi și cu o creștere în decurs de 2-3 săptămâni să ajungi, să zicem, de la 5.000 de cazuri la 25.000 de cazuri și altceva este să ai o creștere care este mult mai lentă și să ai într-o săptămână 5.000, 6.000, 9.000, după care să mergi pe un trend descrescător.

Certificatul verde ar fi putut să frâneze creșterea, adică modul de creștere al numărului de cazuri și lucrul acesta oferea o relaxare a sistemului de sănătate care nu ar fi fost pus în pericol așa cum ar putea să fie dacă numărul de cazuri înregistrate în câteva zile este extrem de mare”, a afirmat Alexandru Rafila.

Care sunt problemele?

Oficialul a mai susținut că există un proiect de lege depus în Parlament care a fost respins de Senat în legătură cu certificatul verde. Rafila declarată că cel mai probabil există un blocaj în momentul de față la nivel legislativ, dar cu cât întârzie adoptarea lui, cu atât eficacitatea documentului devine mai puțin relevantă.

„În legătură cu certificatul verde, știți bine că este atributul Parlamentului să ia o decizie. Există un proiect de lege despus în Parlament de mai mult timp, care a fost respins de Senat, iar în momentul de față se găsește în Camera Deputaților.

Probabil există un blocaj la nivel legislativ și sigur atunci când a existat o propunere tehnică din partea Ministerului Sănătăți, a INSP, ea ar fi trebuit să fie sau nu îmbrățișată, încât să își poată face efectul atunci când se înregistrează o creștere care ar putea să sugereze un val pandemic important.”

The post Alexandru Rafila, anunț sumbru pentru România. Câte cazuri de covid-19 vom avea, în cel mai scurt timp appeared first on IMPACT.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă