Alexandru Rafila: „Această împărţire în spitale COVID şi non-COVID nu mai este de actualitate”

1 lună in urmă 2

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, duminică, pentru News.ro, că împărţirea spitalelor în COVID şi în non-COVID nu mai este de actualitate și că trebuie regândit sistemul de asistență medicală pentru pacienții cu coronavirus.

Alexandru Rafila a precizat că nu mai există multă disponibilitate în secțiile de terapie intensivă, în condițiile în care sunt internate la ATI în jur de 1.300 de persoane.

„Planul B este planul pe care îl aplică toate ţările din Uniunea Europeană, mai puţin noi, respectiv ceea ce discutăm de luni de zile, regândirea sistemului de asistenţă medicală pentru pacienţii Covid, încât să existe zone dedicate pentru aceşti pacienţi în majoritatea spitalelor, şi trebuie rezolvat şi cu accesul pacienţilor care au şi alte patologii, la servicii medicale”, a spus Alexandru Rafila.

„Această împărţire în spitale Covid şi non-Covid care a fost potrivită în primele luni ale pandemiei, când eram mai puţin pregătiţi, mai puţin adaptaţi situaţiei şi personalul medical, evident, nevaccinat nu mai este de actualitate. Trebuie rapid organizat acest lucru, discutăm de câteva luni despre această situaţie.

Au ajuns la limită toate aceste spitale, în secţiile de terapie intensivă observaţi că, în ciuda faptului că numărul mediu de cazuri este jumătate faţă de cât era în noiembrie, numărul de persoane internate la ATI este similar cu cel înregistrat atunci, ne apropiem de 1300 de persoane internate la ATI şi, în mod evident, multă disponibilitate nu mai există

Alexandru Rafila:

Alexandru Rafila a precizat că o soluţie care ar trebui implementată, la nivelul fiecărui judeţ este aceea ca toate spitalele care tratează sau vor trata pacienţi infectaţi covid să fie coordonate de un centru judeţean, asftel încât „aglomerarea unui spital cu pacienţi infectaţi să nu se producă”.

Secțiile ATI ale unităţilor Covid şi suport Covid din Capitală sunt pline, în timp ce în secțiile de terapie intensivă din țară mai sunt disponibile doar 30 de locuri.

FOTO: Hepta

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă