Alertă, țări UE au fost ținta unor escrocherii cu false vaccinuri anti-COVID

1 lună in urmă 1

Tentativă de fraudă cu vaccinuriTentativă de fraudă cu vaccinuri

Doi oficiali europeni au semnalat faptul că escroci neprecizaţi au încercat să ofere mai multor state UE sute de milioane de doze de vaccin "fantomă" împotriva COVID-19, care valorau în jur de 3 miliarde de euro. Cei doi au vrut să tragă un semnal de alarmă asupra faptului că orice disfuncționalitate în fluxul de alimentare cu vaccin poate fi speculată de organizații criminale, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

JOI, 25 FEBRUARIE 2021, 15:50

SURSĂ: realitatea.net, agerpres

AUTOR: REALITATEA.NET

Doi oficiali ai Comisiei Europene au estimat că în jur de 400 de milioane de doze de vaccinuri "fantomă" au fost oferite de escroci la un preţ de până la 3 miliarde de euro.

"Este cu adevărat o cantitate mare. Nimeni nu are nicio idee ce se află de fapt în aceste flacoane... În cea mai bună situaţie acest lucru pur şi simplu nu funcţionează, iar în scenariul cel mai prost este o problemă foarte serioasă", a declarat unul dintre oficiali.

Oficialul, care a observat că cele mai multe doze oferite guvernelor UE ar fi fost aşa-zise vaccinuri AstraZeneca, a comparat situaţia cu cea de la începutul pandemiei de coronavirus din prima parte a lui 2020 când infractorii profitau de penuria de măşti şi alte echipamente de protecţie.

Un al doilea oficial, care s-a exprimat şi el tot sub protecţia anonimatului, a declarat că executivul comunitar este îngrijorat din cauza vaccinurilor "fantomă".

"Nu se ştie dacă acestea sunt doze de vaccinuri autentice sau dacă este vorba despre apă sărată în fiole mici", a mai spus oficialul UE.

Liderii UE vor discuta joi prin videoconferinţă despre cum îi pot proteja pe cei 450 de milioane de cetăţeni ai lor de tulpini noi, mai contagioase, ale coronavirusului, despre asigurarea unor livrări stabile de vaccinuri, intensificarea producţiei şi modificarea vaccinurilor pentru a contracara noi variante.

Uniunea Europeană a avertizat deja că fraudele cu vaccinuri sunt în creştere, în piaţă circulând doze false de vaccin, dar amploarea problemei era necunoscută până acum, notează Reuters.AGERPRES/(AS - autor: Florin Ştefan, editor: Tudor Martalogu, editor online: Irina Giurgiu)

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă