Alertă sanitară: sute de tipuri de măști neconforme, majoritatea FFP2. Cele mai multe sunt fabricate în China

2 săptămâni in urmă 26

Joi, 06 Ianuarie 2022, ora 10:57

36 citiri

Un studiu realizat de Asociația pentru protecția consumatorilor InfoCons arată că peste 280 de tipuri de măști care circulă pe piață sunt neconforme. 

Potrivit InfoCons, au fost descoperite 284 tipuri de măști neconforme dintre care 61.26% (174) sunt măști FFP2.

InfoCons a realizat un studiu cu privire la alertele emise prin Sistemul de alertă rapidă european, cu privire la numericul măștilor de protecție neconforme.

Conform datelor colectate, în prezent sunt 285 tipuri de măști neconforme, raportate în perioada ianuarie 2020 – decembrie 2021.

Din punct de vedere al țărilor care au emis alertele situația este următoarea:

• 25% au fost emise de Belgia

• 18.66% au fost emise de Germania

• 9.85% au fost emise de România

Din punct de vedere al țării de proveniența a măștilor neconforme ce au făcut obiectul acestor alerte situații este următoarea:

• 84.50% Republica Populară Chineză

• 6.33% necunoscută

• 4.22% Turcia

Din punct de vedere al contrafacerii măștilor:

• 59.50% nu este cunoscut faptul dacă sunt sau nu contrafăcute;

• 39.08% sunt contrafăctute;

• 1.40% nu sunt contrafacute.

Mastile de tip  FFP2

Măștile de tip filtre de particule, așa cum sunt descrise de către standardul SR EN 149_Al, sunt de tip FFPI, FFP2 si FFP3.

Cum arată și cât costă masca de protecție FFP2, obligatorie în România

Capacitatea de filtrare a acestora se determină pentru particule cu dimensiunea medie de 0,3µm, iar valorile minime prevăzute sunt de:

•  80% (pentru FFP1);

•  94% (pentru FFP2);

• 99% (pentru FFP3).

De regulă, măștile de tip FFP2 gi FFP3 sunt prevăzute cu valve de expirație.

Ce fel de măști de protecție trebuie să purtăm pentru a respecta legea. Măsurile anti-pandemie adoptate de autorități

Prezența acestor valve asigurând doar protecția celui care poartă masca față de aerosolii din atmosferă, însă aerul expirat (potențial contaminat) nu este filtrat înainte de a fi eliberat în atmosferă.

Marcarea acestor măști se face pe cea mai mică unitate de ambalare sau direct pe mască.

Principalele informații ce trebuie să se regăsească sunt:

– numele, marca comercială sau orice alt mijloc de identificare a producătorului sau distribuitorului;

– marcarea de identificare a tipului: se precizează clasa corespunzătoare (FFPI, FFP2 sau FFP3) urmată de un spațiu liber și apoi:

– "NR", atunci cand semi-masca filtrantă împotrivă particulelor este limitată la utilizare într-un singur schimb;

Exemplu: FFP3 NR;

– "R", atunci cand semi-masca filtrantă împotriva particulelor este reutilizabilă;

Exemplu: FFP2 R.

Sursa: Centrul de Cercetare Șțiintifică pentru Aparare CBRN și Ecologie

"Chiar dacă trecem printr-o perioadă mai dificilă trebuie să fim atenți de unde, ce și cum cumpărăm. Dacă nu suntem atenți la informațiile de pe etichetă, uneori produsele achiziționate ne pot pune în pericol sănătatea! Citiți informațiile de pe etichetă, termenul de valabilitate, modalitatea de depozitare, modul de utilizare, grupele de vârstă pentru care se poate utiliza produsul", a declarat Sorin Mierlea, Președinte InfoCons.

InfoCons, Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, este unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Citeste si:

Arafat explică ce categorii de angajați ar putea fi obligați să poarte măști FFP2. „Se poate şi amenda pentru nerespectarea regulilor”

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat miercuri, 5 ianuarie, că administratorii unor structuri critice, cum ar fi Centrala Nuclearo-Electrică de la...

Alexandru Rafila explică renunţarea la măştile textile. „Nu există niciun fel de impunere a utilizării unor măşti scumpe”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri, 5 ianuarie, că autorităţile "nu impun utilizarea unor măşti scumpe", ci recomandă folosirea măştilor medicale, care nu sunt...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă