Alertă COVID-19 în Europa! OMS, anunț sumbru: Urmează un VAL uriaș de DECESE până în februarie 2022

3 săptămâni in urmă 15

JOI, 04 NOIEMBRIE 2021, 14:59

SURSĂ: realitatea.net AUTOR: REALITATEA.NET

Anunțul a fost făcut joi de OMS Europa, Hans Kluge. Conform datelor OMS, spitalizările asociate COVID-19 au crescut de mai mult de două ori în ultima săptămână. 

„OMS s-a declarat îngrijorată de rata de transmitere foarte preocupantă a maladiei COVID-19 în Europa.

Suntem, din nou, epicentrul pandemiei.

Rata actuală de transmitere din cele 53 de ţări din regiunea europeană este foarte preocupantă (...) şi, dacă rămânem pe această traiectorie, am putea să asistăm la încă o jumătate de milion de decese cauzate de COVID-19 în această regiune până în februarie", a spus oficialul OMS.

Creşterea numărului de cazuri din ultimele două săptămâni în Europa poate fi explicată printr-o combinaţie de doi factori - acoperirea vaccinală insuficientă şi relaxarea restricţiilor anti-COVID-19, arată specialiștii OMS.

"Majoritatea persoanelor spitalizate care mor de COVID-19 în prezent nu au fost vaccinate cu schemă completă", a avertizat Hans Kluge.

După o primă accelerare în iulie, urmată de un platou, situaţia sanitară din Europa s-a degradat încă o dată la începutul lunii septembrie.

Pentru a combate pandemia de coronavirus, OMS a îndemnat la continuarea folosirii pe scară largă a măştii sanitare şi la practicarea măsurilor de distanţare socială: „Dacă reuşim să ajungem la o rată de utilizare de 95% a măştii sanitare în Europa şi Asia Centrală, vom putea să salvăm până la 188.000 de vieţi din acele 500.000 de vieţi pe care riscăm să le pierdem până în februarie 2022", a spus Hans Kluge.

O altă măsură necesară, spun cei de la OMS , rămâne testarea. 

"Testele, aplicaţiile de urmărire a cazurilor-contact, ventilarea spaţiilor închise şi distanţarea fizică vor continua să facă parte din arsenalul nostru de apărare, alături de vaccinarea rapidă, corectă şi generalizată pentru fiecare persoană eligibilă", a explicat Kluge.

Potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza raportărilor oficiale, numărul noilor cazuri depistate în fiecare zi este în creştere de aproape şase săptămâni consecutive în Europa şi cel al deceselor zilnice este în creştere de aproape şapte săptămâni consecutive, ajungând la circa 250.000 de cazuri, respectiv 3.600 de decese pe zi, relatează agerpres.ro.

Actuala creştere este stimulată în special de Rusia (8.162 decese în ultimele şapte zile), Ucraina (3.819 decese) şi România (3.100 decese), conform acestor date, prezentate de AFP.

În medie, conform OMS, doar 47% dintre persoanele din această regiune, care cuprinde ţările europene şi mai multe state din Asia Centrală, au primit două doze de vaccinuri anti-COVID-19.

Dintre ele, opt ţări au depăşit o acoperire vaccinală de 70%, însă două ţări din regiune au rate de vaccinare mai mici de 10%.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă