ALERTĂ alimentară - Cât de toxic este MUȘTARUL pe care-l mănâncă toți românii

2 săptămâni in urmă 17

InfoCons a realizat un studiu pe baza produselor tip muștar a peste 20 de producători care se regăsesc pe piața din România.

Câte boabe de muștar conține de fapt muștarul pe care-l cumpărăm în magazinele din România

Boabe de muștar/semințe de muștar într-o proporție cuprinsă între 10 și 55% din compoziție

Dintre acestea, 0,01 % au 55% boabe de muștar; 0,01% au 50% boabe de muștar;  0,01% au 46% boabe de muștar; 0,05% au 10% boabe de muștar.

Faină de muștar într-o proporție cuprinsă între 10 și 20% din compoziție. Dintre acestea, 0,27% au 20% făină de muștar; 0,01% au 10% făină de muștar.

Din punct de vedere al menționării provenienței ingredientului principal, 37% nu menționează proveniența ingredientului principal. Doar 60% din diferitele sortimente de muștar consumat de români menționează ingredientul principal - boabele de muștar. 

Potrivit InfoCons, 37% din produsele studiate nu menționează proveniența ingredientului principal, în conformitate cu regulamentul 1169/2011. În ceea ce privește produsele alimentare, trebuie puse în aplicare normele de indicare a țării de origine sau a locului de proveniență a ingredientului primar. În articolul 26, aliniatul 1 se precizează stabilirea normelor generale și cerințelor „privind indicarea țării de origine sau a locului de proveniență a produselor alimentare, care se aplică fără a aduce atingere dispozițiilor specifice ale Uniunii”.

ADITIVII alimentari din MUȘTARUL din România

În plus, aproape 90% din compoziția muștarului o constituie aditivii alimentari, în timp ce 10% nu conțin nimic adăugat.

- 88% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari);

- Numericul de aditivi alimentari variază între 0 – 6:

- 1% din produse au în compoziție 6 E-uri;

- 9% din produse au în compoziție 4 E-uri;

- 20% din produse au în compoziție 3 E-uri;

- 31% din produse au în compoziție 2 E-uri;

- 27% din produse au în compoziție 1 aditiv;

- 12% din produse nu au în compoziție E-uri;

Ce tip de aditivi alimentari se găsesc frecvent în muștar:
 -9% dintre produsele studiate au avut în componență caroteni/beta-caroten (E160a);

- 95% dintre produsele studiate au avut în componență guma xantan (E415);

- 86% dintre produsele studiate au avut în componență acid citric (E330);

- 86% dintre produsele studiate au avut în componență riboflavina (E101).

Cât de periculoși sunt aditivii alimentari din muștar:

E160a- Aditivi alimentari din categoria coloranţilor naturali, obţinuţi din morcovi. Sunt insolubili în apă, iar gama de culori variază de la galben la oranj, în funcţie de solventul utilizat la extracţie. Este permisă utilizarea în toate tipurile de produse alimentare, conform cantităţilor prevăzute de reţete.

E415– Aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare, de umplere şi de aglomerare. Este un produs natural, obţinutprin fermentarea zahărului sau melasei, în prezenţa bacteriei Xanthomonas campestris. Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse lactate, în dulciuri, creme, grăsimi emulsionate tartinabile cu sau fără arome, sosuri, toppinguri, dressinguri, snacksuri, îngheţate, fructe şi legume prelucrate, conservate, produse din carne, peşte, ouă, condimente, supe, ciorbe, membrane comestibile, produse din proteine vegetale, suplimente nutritive etc.

E330– Aditiv alimentar din categoria regulatorilor de aciditate, fiind utilizat şi ca aromatizant. Potenţează efectul antioxidanţilor şi gelificanţilor şi contribuie la formarea emulsiilor. În mod natural, acidul citric se găseşte în fiecare celulă vie.

Cât de „nutritiv” este muștarul

Toate produsele studiate au avut pe etichetă informațiile nutriționale per 100g produs.

Valoarea energetică este cuprinsa între 23 kcal și 290 kcal.

Cantitatea de grăsimi variază între 2.52g și 27g.

Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 0g și 2.7g.

2% dintre produsele studiate nu au avut în compoziție acizi grași saturați.

Cantitatea de proteină se situează între 1.7g și 7.5g pentru produsele studiate.

Cantitatea de glucide se situează între 2.1g și 36g.

Din punct de vedere al cantității de sare și zaharuri: Cantitatea de zaharuri este cuprinsă între 9g și 34g iar cantitatea de sare este cuprinsă între 82 și 6.5g

Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi, potrivit InfoCons.

Aromele regăsite în muștar precum miere, hrean, mărar etc. se regăsesc într-o proporție cuprinsă între 1% și 15%.

REALITATEASPORTIVA.NET


REALITATEASTAR.NET


TABU.RO


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă