Aleksei Navalnii, bolnav si aflat in greva foamei de trei saptamani, a fost transferat la un spital de detinuti

3 săptămâni in urmă 8

Serviciul carceral al regiunii ruse Vladimir a decis luni, 19 aprilie, sa-l transfere la un spital de detinuti pe opozantul politic rus Aleksei Navalnii, bolnav si aflat in greva foamei de aproximativ trei saptamani, insa apreciaza ca starea sanatatii acestuia este "satisfacatoare", relateaza AFP.

"O comisie de medici (...) a decis transferul lui Aleksei Navalnii la o unitate spitaliceasca pentru condamnati care se afla pe teritoriul Coloniei Penitenciare dumarul 3 in regiunea Vladimir", a anuntat luni, intr-un comunicat, serviciul carceral al acestei regiuni.

"Starea sanatatii lui A. Navalnii este considerata satisfacatoare in prezent. El este consultat zilnic de catre un medic-terapeut", precizeaza autoritatile.
"Cu acordul pacientului, i s-a prescris o terapie cu vitamine", potrivit aceleiasi surse.

Starea sanatatii opozantului este cu atat mai ingrijotatoare cu cat acesta a supravietuit, in urma cu mai putin de un an, unei otraviri cu o substanta neurotoxica de tip notivicok. Potrivit sustinatorilor sai, acesta risca grave probleme cardiace si renale, care-i pot cauza moartea.

Navalnii, care a anuntat ca intra in greva foamei la 31 martie, pentru a denunta tratamentul la care este supus in inchisoare si din cauza ca nu este tratat de dureri puternice de spate, a anuntat pe retele de socializare ca bea doar apa.

El spune ca a fost amenintat cu hranirea cu forta, o optiune pe care autoritatile rusesti o au in cazul in care un detinut refuza sa se alimenteze.


EUROPENII, INGRIJORATI

Uniunea Europeana, "foarte ingrijorata" cu privire la starea sanatatii lui Navalniai, a cerut cu putin inainte, luni, ca acesta sa fie spitalizat.

Inaltul Reprezentant UE pentru Politica Externa Josep Borrell a deplans luni o intensificare a tensiunilor cu Rusia, a catalogat drept "foarte periculoasa" situatia la frontiera Rusiei cu Ucraina si a subliniat ca UE considera Moscova "vinovata" de starea sanatatii lui Navalnii.

"Relatiile cu Rusia nu se imbunatatesc. Din contra, tensiunea creste in diverse domenii", a denuntat Borrell inaintea unei reuniuni prin videoconferinta a minisstrilor de Externe ai Celor 27.

El a evocat expulzarea unor diplomati de catre Moscova si Praga intr-un scandal de spionaj si starea sanatatii "foarte ingrijoratoare" a lui Navalnii.

Germania si Franta insista asupra unui "tratament medical adecvat" din partea unor medici care sa se bucure de "increderea" lui Navalnii si cer eliberarea imediata a opozantului.

Statele Unite au avertizat duminica cu privire la "consecinte" in cazul in care Navalnii ar muri in inchisoare.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă