Aleksei Navalnîi, aflat în greva foamei, amenințat că va fi hrănit cu forța

1 lună in urmă 10

Disidentul rus Aleksei Navalnîi, 44 de ani, aflat din 31 martie în greva foamei, în penitenciarul din Pokrov, unde execută doi ani și opt luni de închisoare, a fost ameninţat de administraţie că va fi alimentat cu forţa, relatează luni AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

„El cântăreşte 77 de kg”, se afirmă pe contul @navalny, unde aliaţii săi transmit informaţii despre starea sa de sănătate în închisoare, unde opozantul rus nu are acces la telefon şi internet.

Potrivit acestora, Navalnîi a slăbit opt kilograme de când a început greva foamei şi, în total, 15 kilograme de când a fost adus la penitenciarul din Pokrov. Astfel că, „administraţia penitenciarului îl ameninţă zilnic că va fi alimentat cu forţa”.

În Rusia, alimentarea forţată a unui deţinut este autorizată prin lege şi se poate efectua pe cale orală, rectală sau prin intubare.

Militanții pentru drepturile omului consideră că un astfel de tratament este este o formă de tortură.

Navalnîi se află în prezent la penitenciarul Pokrov, situat în regiunea Vladimir, la circa 100 de kilometri de Moscova, unde ispăşeşte o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare, într-un dosar de fraudă din 2014 pe care-l denunţă drept motivat politic.

El a anunțat pe 31 martie că intră în greva foamei, pentru a atrage atenția asupra tratamentelor la care este supus în penitenciarul cu regim dur în care a fost mutat.

Luna trecută, el a acuzat dureri puternice de spate şi la picioare și a spus că este privat de somn în penitenciar, drept pentru care a depus o plângere pentru „acte de tortură”.

Aleksei Navalnîi a fost otrăvit în august anul trecut cu agent neurotoxic Noviciok şi după primul ajutor primit în Rusia a fost tratat într-un spital din Berlin. În ianuarie, când a revenit la Moscova, a fost arestat direct de pe aeroport, sub acuzaţia că nu a respectat restricţiile legate de eliberarea condiţionată.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă