Alegerile prezidențiale din Bulgaria vor avea loc în 7 sau 14 noiembrie, au convenit partidele parlamentare

1 lună in urmă 32

Alegerile prezidențiale vor avea loc pe 7 sau 14 noiembrie 2021, transmite Rador. Aceste date au fost convenite de partidele parlamentare, la Consiliului președinților. Potrivit spuselor președintelui Adunării Naționale de la Sofia, Iva Miteva, 21 noiembrie este ultima dată posibilă pentru al doilea tur.

Indiferent dacă vor fi doar prezidențiale, ori vor avea loc alegeri parlamentare anticipate, problemele sunt aceleași, le-a spus ea jurnaliștilor. „Acestea sunt legate de transferul de proprietate de la compania-furnizor a aparatelor, Ciela Norma, către stat. Sumele convenite pentru aceasta nu au fost încă plătite”, a precizat Miteva. Ea a fost fermă că, indiferent de data alegerilor, acestea vor avea loc la aparatele de vot. Miteva a reamintit decizia Curții Constituționale, conform căreia votul este legal numai dacă are loc la aparate.

Subiectul legat de data la care vor avea loc alegerile și cum se organizează a fost comentat și de formațiunile parlamentare. „Este mai bine să avem alegeri 2 în 1, având în vedere interesul alegătorilor. Doamne ferește să avem într-adevăr o situație dificilă legată de COVID. Atunci alegătorii vor trebui să meargă la vot timp de 3 săptămâni la rând, ceea ce ar determina o participare scăzută la urne”, a spus președinta Partidului Socialist Bulgar (BSP), Cornelia Ninova. Potrivit liderului BSP, aceasta este o problemă pentru sistemul politic și pentru statalitatea din Bulgaria în general.

GERB insistă ca alegerile prezidențiale și parlamentare să se desfășoare simultan pe 7 noiembrie. „Această dată este cea mai bună, pentru că ultima posibilă este 21 noiembrie. Credem că turul doi la 14 noiembrie este suficient de departe în timp”, a spus șeful grupului parlamentar al GERB, Desislava Atanasova. Potrivit acesteia, însă, cea mai bună opțiune este formarea unui guvern. Dacă alegerile se desfășoară în 3 duminici consecutive, se vor aloca cel puțin încă 65 de milioane de leva, ceea ce este foarte mult, a explicat ea. Atanasova a insistat din nou asupra modificărilor Codului electoral și ca votul să fie permis, atât la aparate, cât și pe hârtie.

Copreședintele formațiunii ”Ridică-te, Bulgaria, Noi venim (IBGNI)”, Maia Manolova, este convinsă că este absolut posibil ca alegerile, inclusiv 2 în 1, să se desfășoare în întregime la aparate. Potrivit acesteia, este important să nu se anuleze decizia parlamentului de a organiza alegeri doar cu aparate și să nu se piardă această oportunitate pentru alegeri corecte. Partea tehnică a organizării alegerilor nu ar trebui să fie decisivă pentru momentul în care vor avea loc alegerile, a precizat Manolova.

Formațiunea Există un Astfel de Popor și Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți au refuzat să comenteze data alegerilor până când este clar dacă al treilea mandat va fi încredințat. În cele din urmă, președintele va decize când va fi data alegerilor parlamentare, care, conform Constituției, programează alegerile pentru Adunarea Națională.

sursa foto: Captură video

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă