Alegeri federale 2021. Primele rezultate și când va avea Germania un nou cancelar

3 săptămâni in urmă 13

​Alegerile generale din Germania au loc duminică, 26 septembrie 2021. Zeci de milioane de alegători decid asupra viitoarei majorități din Bundestagul german. Influența lor e decisivă, în sensul cui devine cancelar federal, deși acesta nu e ales direct de electorat. După închiderea secțiilor de votare, la ora 18, apar primele prognoze. Dar când vor fi disponibile primele rezultate ale alegerilor federale din 2021? Și când se va ști care e succesorul sau succesoarea Angelei Merkel?

Primele prognoze pentru alegerile federale sunt deja disponibile la ora 18:00, când se închid secțiile de votare. Acestea nu sunt încă rezultatele numărărilor de voturi, dar previziunile se bazează pe sondaje reprezentative post-electorale, din ziua alegerilor. Alegătorii completează un chestionar anonim.

  • Rezultate preliminare

În timp ce alegătorii și politicienii urmăresc cu emoție prognozele, numărarea primului și celui de-al doilea vot începe în secțiile de votare. Proiecțiile se fac apoi, pe baza primelor buletine de vot numărate.

În trecut, prima proiecție (Hochrechnung) era disponibilă în jurul orei 18.15. Pe măsură ce evaluarea voturilor progresează, rezultatele proiecțiilor sunt, de asemenea, actualizate. Cu cât sunt numărate mai multe voturi, cu atât proiecțiile vor fi mai exacte.

  • Rezultatul final oficial

Atunci când la o circumscripție electorală voturile au fost numărată în totalitate, se colectează rezultatele și se transmit mai departe Comisiei Electorale Federale. care anunță rezultatul final preliminar.

Acest lucru se poate face în noaptea de după alegeri duminică, sau în dimineața următoare. La alegerile federale din 2017, BEC-ul german a anunțat rezultatul preliminar luni dimineață, la 5:25 a.m.

Rezultatul final oficial al alegerilor federale din 2021 nu va fi cunoscut decât la câteva zile sau săptămâni, după alegerile de duminică.

La ultimele alegeri federale din 2017, alegerile au avut loc pe 24 septembrie, iar Comisia Electorală a anunțat rezultatul final pe 12 octombrie. În 2013, alegerile au avut loc pe 22 septembrie, iar rezultatul a fost anunțat pe 9 octombrie.

Prima sesiune a noului Bundestag ales are loc cel târziu în a 30-a zi după alegerile generale, ceea ce inseamna, în cazul de față, data de 26 octombrie 2021.

  • Cancelar prin vot direct?

Alegerea cancelarului federal este indirectă în Germania. Toți cetățenii cu drept de vot acordă două voturi pentru membrii circumscripției lor sau pentru lista de stat a unui partid. Prin urmare, se poate spune că Germania își alege reprezentanții pentru desemnarea ulterioara a cancelarului federal.
Există voci repetate care cer alegerea directă a cancelarului german. Motivul pentru care membrii Bundestag-ului sunt cel care îl aleg pe cancelar este însă ancorat în istoria Germaniei.

În Republica de la Weimar (1918-1933), cancelarii au fost numiți de președintele Reich-ului, Paul von Hindenburg. Așa a ajuns Adolf Hitler la putere, fiind numit cancelar de Von Hindenburg, la 30 ianuarie 1933.

Această abordare a provocat o mare instabilitate politică, deoarece președintele Reich-ului putea numi și revoca cancelarul oricând - și a făcut-o. Pentru a preveni această situatie, dupa 1949 s-a schimbat metoda.

Responsabilitatea pentru un guvern sigur și stabil nu mai revine unei singure persoane, ci întregului parlament.

În funcție de majoritățile pe care partidele le obțin în Bundestag, există un singur guvern al unui partid sau negocieri de coaliție ale mai multor partide. Reprezentanții partidelor de coaliție îl aleg pe cancelar, după un acord. Acest lucru necesită o majoritate absolută - jumătate și cel puțin un vot. Se vorbește despre așa-numita majoritate a cancelarului.

  • Timpul de așteptare

De obicei, cancelarul este ales la scurt timp după alegerile federale. Apoi, se stabilește majoritatea partidelor din Bundestag și pot începe primele negocieri ale coaliției.

În cazul în care va exista o altă mare coaliție a CDU / CSU și SPD în 2021, intervalul de timp până la alegerile cancelarului federal ar trebui să fie mai scurt, deoarece partidele au lucrat deja împreună și, prin urmare, ar putea conveni mai repede asupra termenilor coaliției.

Cu o nouă coaliție, timpul necesar se poate prelungi. Acesta ar fi cazul, de exemplu, cu o coaliție roșu-roșu-verde, semafor sau Jamaica. Împărțirea posturilor ministeriale și elaborarea cu succes a unui acord de coaliție e de imaginat că va dura mai mult, în acest caz.

Prin urmare, se poate întâmpla ca membrii partidelor de coaliție să își aleagă cancelarul doar după săptămâni și chiar luni de zile.

După alegerile federale din 2017, au trecut 171 de zile până când Angela Merkel a fost realeasă în calitate de cancelar, la 18 martie 2018.

  • Continuitatea guvernamentală

Guvernul federal german ia decizii importante pentru cetățenii săi, în fiecare zi. Este de la sine înțeles că o perioadă de activitate neguvernamentală ar trebui, prin urmare, evitată cu orice preț.

Din acest motiv, după alegerile federale, guvernul din 2017 sub conducerea Angelei Merkel rămânea în funcție provizoriu, până la alegerea noului cancelar.

Prelungirea dincolo de mandatul electoral este reglementată constituțional, in cadrul Legii privind „continuarea activității”. Președintele federal, Frank-Walter Steinmeier, trebuie să își asume obligația de a prelungi mandatul guvernului.

Citește și:

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă