Alegerea lui Piedone, un reproș pe obrazul justiției din România. Asta subminează democrația mai mult decât pandemia!

5 luni in urmă 21


Nu cumva voturile pentru Piedone, care se pot transforma în scrum, apropo de Colectiv, sunt o palmă data justiției din România care tărăgănează la infinit procesele? Parcă toate condamnările și achitările sunt date la limita prescrierii faptelor. Cel puțin asta e percepția publică. Justiția din România judecă cu viteza unei locomotive ruginite care garează garnitura la peron.


Oare de fapt tărăgănarea asta a justiției, palpabilă în spațiul public, e birocratică, ori e doar incompetență într-un lighean de legi amestecate precum spaghetele, care oferă interpretări la fiecare vocală și consoană?


E drept, până la urmă judecă chinuit, dar parcă niciodată, după 30 de ani de democrație, trenul justiției nu a pornit cu adevărat la drum în România, într-o cursă lină, întotdeauna a dat senzația unor manevre prin depourile birocratice. 


Până la urmă, ajung la vorba populară, daca furi o găină, martori sunt aceptati câinele și cocoșul din curte, ca hoțul să fie condamnat. În schimb în procesele importante din zona politicului trebuie, să scapi de la moarte, vezi tineri cu arsuri din Colectiv, și nici atunci mărturia ta nu e decisivă în proces. 


Am senzația, că dacă poporul ar face justiție, cum proaspăt alesul edil Piedone visează, în afară că am deveni o țară de Evul Mediu în mijlocul Uniunii Europene, în România s-ar mai schimba de fapt, doar sala de tribunal cu Piața Victoriei.


Și totuși castronul nostru de legi permite primari care întrețin relații sexuale asumate cu minore, permite ca primari cu tragedii precum cea din Colectiv să poată ocoli moral sala de judecată, evadând cu balanța dreptății în stradă. Când l-am auzit pe Piedone că strada a decis vinovăția lui, m-am gândit la vânzătorii stradali care îți cereau câțiva bănuți, ca să te cântărești. Aia e balanța lui Piedone.


În România dreptatea vine uneori atât de târziu, încât, la momentul sentinței definitive, privită în tot contextul social, judecata se transformă într-o minciună. Și asta subminează o democrație mai tare că orice pandemie.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă