Albanezii votează în alegeri legislative vitale pentru parcursul ţării spre Uniunea Europeană

1 săptămână in urmă 106

Albanezii votează duminică în cadrul unor alegeri legislative menite să facă o departajare între premier şi opoziţia pe cât de divizată pe atât de decisă să-l înlăture de la putere, alegerile fiind unele vitale pentru parcursul european al acestei mici ţări din Balcani, informează AFP şi dpa.

Comunitatea internaţională urmăreşte cu atenţie scrutinul, ce ar urma să testeze buna funcţionare a instituţiilor fragile ale Albaniei, după o campanie marcată de insulte, acuzaţii de corupţie şi incidente violente.

După prăbuşirea comunismului în această ţară săracă din Balcani, la începutul anilor 1990, rezultatele alegerilor sunt în mod sistematic contestate de perdanţi şi dau naştere unor acuzaţii de fraudare. Aceasta a provocat o oarece oboseală a electoratului, într-un moment în care Albania, deja victima unui seism devastator la sfârşitul lui 2019, suportă tot mai greu costul economic şi sanitar al pandemiei de coronavirus, care a făcut până acum aproape 2.400 de morţi.

Prezentându-se drept un „căpitan care înfruntă furtuna”, premierul socialist Edi Rama vizează un al treilea mandat în faţa Partidului Democrat de centru-dreapta, aliat cu vreo zece partide de toate orientările politice.

În ambuscadă, Mişcarea Socialistă pentru Integrare (MSI), fondată de preşedintele Ilir Meta, adversar al premierului, are adesea cuvântul decisiv în formarea guvernului.

Bruxelles-ul a spus „da” lansării de negocieri pentru aderare cu Tirana, însă fără a fixa data, astfel că toate forţele politice promit să ducă la bun sfârşit reformele necesare, începând cu cea a sistemului judiciar şi cu lupta împotriva criminalităţii organizate.

Edi Rama îşi acuză adversarii că au drept singur obiectiv intenţia de a-l înlătura de la putere, însă promite că se va retrage dacă nu va obţine majoritatea celor 140 de locuri din parlament. El cere timp pentru „a scoate definitiv Albania din tunel”, a finaliza proiectele de infrastructură blocate de pandemie şi a continua reconstruirea miilor de locuinţe distruse de cutremur. De asemenea, el mizează pe o campanie de vaccinare în masă ce ar permite imunizarea până la sfârşitul lui mai a circa jumătate de milion de albanezi şi relansarea turismului, puternic afectat. „Al treilea mandat nu este pentru mine, este pentru Albania”, asigură el.

La rândul său, opoziţia promite să relanseze economia prin susţinerea micilor întreprinderi şi acuză actuala putere de toate problemele.

În pofida apelurilor la reţinere din partea ambasadelor occidentale, campania a fost una extrem de tensionată în ultimele zile, un militant socialist fiind ucis într-un schimb de focuri cu democraţii care acuzau tabăra adversă de cumpărare de voturi.

Secţiile de vot s-au deschis la orele 05:00 GMT şi se vor închise la orele 17:00 GMT. Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), rezultatele obţinute de partide vor fi publicate în următoarele două zile.

Sursa: Agerpres

Image by Oltion Kola from Pixabay 

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă