Ala Pugaciova, megastarul muzicii pop rusești, condamnă războiul din Ucraina

1 săptămână in urmă 13

Una dintre cele mai populare cântărețe din Rusia, Ala Pugaciova, a cerut autorităților ruse să fie declarată „agent străin”, în semn de solidaritate cu soțul ei, Maxim Galkin, care se declară ferm împotriva războiului, potrivit BBC.

Și el o vedetă din showbiz, acesta a fost etichetat vineri drept „agent străin” după ce a condamnat atacul Rusiei asupra Ucrainei.

Pe rețelele de socializare, Pugaciova l-a numit pe soțul ei „un adevărat patriot rus incoruptibil, care dorește… să se pună capăt morții băieților noștri pentru scopuri iluzorii”.

Ea a fost o mare vedetă timp de decenii.

Cântăreața a declarat că „scopurile iluzorii” ale Kremlinului în Ucraina „fac din țara noastră o paria și din viața cetățenilor noștri una extrem de dificilă”.

Galkin, comediant, prezentator de televiziune și cântăreț, și-a dorit „prosperitate pentru patria sa, pace, libertate de exprimare”, a adăugat ea.

Eticheta „agent străin” a fost aplicată de guvernul rus diferitelor organizații media, grupuri de campanie și persoane care critică în mod deschis politicile Kremlinului.

Pugaciova a fost un megastar al muzicii timp de decenii. Mai întâi, în Uniunea Sovietică, unde și-a început cariera în anii 1960; apoi, după căderea URSS, în Rusia.

Este o artistă extrem de populară și respectată, iar declarațiile sale publice despre ofensiva Rusiei în Ucraina reprezintă un eveniment important.

Pugaciova și Galkin au plecat în Israel la sfârșitul lunii martie, la o lună după invazia rusă, dar cântăreața s-a întors în Rusia la sfârșitul lunii trecute, împreună cu copiii ei.

La începutul lunii septembrie, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat despre Galkin: „Drumurile noastre s-au despărțit în mod clar – el a făcut declarații foarte proaste”.

Galkin a condamnat presupusele atrocități comise de trupele rusești și a declarat că nu poate exista nicio justificare pentru invazia din Ucraina.

Artemi Troițky, o figură importantă a muzicii rusești, care a părăsit țara în 2014 din cauza opoziției sale față de Vladimir Putin și care trăiește acum în Estonia, a declarat pentru BBC că intervenția lui Pugaciova este semnificativă.

„Ala Pugaciova este cea mai mare vedetă pop din Rusia din ultimii aproape 50 de ani”, a spus el.

„Faima ei este monumentală și este o figură legendară. Cred că este un lucru pe care mulți oameni se așteptau ca ea să îl facă de ceva timp, deoarece soțul ei, Maxim Galkin, a făcut deja declarații împotriva războiului de mai multe ori și cu câteva luni în urmă”.

„Cred că aceasta este prima ei declarație politică puternică din istorie și acest lucru în sine, desigur, este destul de șocant pentru oamenii din Rusia. Cred că nu este singura care ar putea schimba opinia publică. Greșelile evidente ale armatei ruse și ofensiva armatei ucrainene și înrăutățirea situației economice și așa mai departe, toți acești factori lucrează împotriva Putin și împotriva războiului. Dar cred că din punct de vedere moral și emoțional această declarație a lui Ala Pugaciova este poate unul dintre cele mai puternice eforturi în aceste direcții.”

Rusia susține că luptă împotriva neonaziștilor din Ucraina – o afirmație respinsă pe scară largă – și că se simte amenințată de relațiile puternice ale alianței NATO cu Ucraina.

De la invazia din 24 februarie, ONU a înregistrat cel puțin 5.718 morți în rândul civililor și 8.199 de răniți, iar peste șapte milioane de ucraineni au fost înregistrați ca refugiați în întreaga Europă.

Se crede că bilanțul real al morților civili este mult mai mare. Zeci de mii de combatanți au fost uciși sau răniți.

Citește și...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă