Al cincilea caz de infectare cu noua tulpină britanică de COVID, confirmat la un bărbat din Constanţa

1 lună in urmă 1


Reprezentanţii INSP au anunţat că a fost confirmat al cincilea caz de infectare cu noua tulpină de coronavirus în România. Este vorba despre un bărbat din Constanţa, conform news.ro.


Ministerul Sănătății a confirmat apoi informația, precizând că este vorba despre un bărbat de 69 de ani, pensionar, care nu a călătorit în Marea Britanie.


Bărbatul a început să aibă simptome de boală în data de 28 decembrie 2020, iar în 02 ianuarie 2021 a efectuat un test RT-PCR al cărui rezultat a fost pozitiv. În perioada 4 ianuarie-6 ianuarie 2021 a fost internat în Constanța, după care, în data de 7 ianuarie 2021, ajunge într-o unitate medicală din București cu stare generală afectată. În data de 17 ianuarie 2021, pacientului i se recoltează o probă pentru un nou test RT-PCR ce revine pozitiv, se ridică suspiciunea infecției cu tulpina B.1.1.7, se face secvențierea cu confirmare astăzi, 26.01.  

Comunicat Ministerul Sănătății:

"Pacientul nu a călătorit în Marea Britanie și nici nu a venit în contact cu persoane infectate cu noua variantă de coronavirus.DSP Constanța are în desfășurare o nouă anchetă pentru acest caz", mai arată Ministerul Sănătății.


Valeriu Gheorghiță: "Eficacitatea vaccinurilor este păstrată şi pentru tulpina din Marea Britanie"


Preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a precizat că vaccinurile Pfizer, Moderna şi AstraZeneca sunt eficiente şi împotriva tulpinii din Marea Britanie.


"Da, la acest moment, datele sunt cât se poate de bune, şi anume eficacitatea acestor vaccinuri este păstrată şi pentru tulpina din Marea Britanie şi care, din păcate, vedem că este emergentă şi în România", a explicat Valeriu Gheorghiță, potrivit Agerpres.


Apoi a continuat: "Ca atare, a fost un motiv pentru care noi ne-am dorit accelerarea campaniei de vaccinare şi creşterea numărului de persoane vaccinate zilnic, tocmai pentru a asigura protejarea unui număr cât mai mare de persoane într-un interval mai scurt de timp".


"A fost şi motivul pentru care am decis devansarea etapei a doua, începând cu data de 15 ianuarie. După cum ştiţi, ea era prevăzută la începutul lunii februarie", a mai spus el.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă