Agenția UE pentru Medicamente crede că beneficiul vaccinării cu AstraZeneca depășește riscurile, dar va anunța joi o decizie finală privind siguranța serului

1 lună in urmă 2

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) se află în plin proces de evaluare a cazurilor de tromboză apărute în rândul persoanelor vaccinate cu AstraZeneca și va anunța joi o concluzie finală privind siguranța acestui ser, a anunțat marți directorul executiv al EMA, Emer Cooke. Anunțul vine în momentul în care mai multe state europene care au suspendat parțial sau integral vaccinarea cu AstraZeneca așteaptă de la EMA un aviz privind siguranța acestui vaccin. România a anunțat luni că va continua imunizarea cu acest ser.

Experții Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) s-au întâlnit din nou marți pentru a analiza situația vaccinului AstraZeneca, după ce mai multe state UE au decis să suspende imunizarea cu acest ser, pe fondul temerilor privind apariția unor cheaguri de sânge la persoanele vaccinate.

Directorul executiv al EMA, Emer Cooke, a subliniat că experții agenției analizează fiecare caz în parte, și că un aviz final privind siguranța vaccinului va fi dat joi.

Cooke a reamintit că experții EMA s-au întâlnit și săptămâna trecută pentru a revizui informațiile privind apariția cheagurilor de sânge în rândul unor persoane vaccinate.

„Am spus că raportul beneficii/risc rămâne pozitiv”, a spus directorul executiv al agenției. Dar, a adăugat ea, cu referire la caz\urile de tromboză raportate în UE, este vorba despre o îngrijorare serioasă ce necesită o evaluare științifică serioasă.

„O astfel de situație nu este neașteptată. Când vaccinezi milioane de persoane este posibil să avem cazuri de îmbolnăviri după vaccinare. Dar trebuie să vedem dacă acestea sunt o coincidență sau o consecință a vaccinării”, a spus Cooke.

„Cazuri de tromboze au apărut la foarte puține persoane. Știm însă că mii de oameni dezvoltă astfel de cheaguri de sânge din diferite motive. Ce trebuie să facem este să stabilim dacă există o legătură cauzală între vaccinare și aceste probleme”, a spus directorul EMA.

Reuniune și la OMS

În paralel, pe aceeași temă, are loc și o reuniune a experților Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

În vreme ce ambele instituții vor derula o analiză mai amănunțită a cazurilor de tromboză raportate în mai multe țări europene la persoanele vaccinate, experții se așteaptă ca atât EMA cât și OMS să recomande folosirea în continuare a serului.

De fapt, atât EMA cât și OMS au subliniat în mai multe rânduri că nu există dovezi clare care să lege vaccinarea de cazurile de tromboză. EMA a precizat totodată că numărul cazurilor de tromboză apărut la persoanele vaccinate nu este de fapt mai mare decât cel înregistrat în rândul populației generale.

Alte state au întrerupt vaccinarea

În așteptarea avizului EMA, Suedia și Cipru s-au alăturat marți țărilor europene care au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca. Decizia celor două a venit după ce, luni, și Germania, Franța, Spania, Italia și Slovenia au făcut acest pas.

De menționat că Franța a anunțat luni suspendarea pentru doar 24 de ore a vaccinării cu AstraZeneca, în așteptarea unei decizii EMA. Oficialii francezi au și sugerat că nu văd o legătură cauzală între vaccinări și cazurile de tromboză, și că speră în realuarea cât mai rapidă a campaniei de vaccinare.

Printre țările care au mai suspendat parțial sau total imunizarea cu AstraZeneca se mai află Austria, Estonia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Danemarca, Norvegia, Islanda, Bulgaria, Olanda, Irlanda și Portugalia.

România, alături de alte câteva state membre UE au făcut notă discordantă de la această decizie comună.

Săptămâna trecută, Bucureștiul a suspendat doar parțial vaccinarea cu AstraZeneca, retrăgând de la imunizare lotul ABV2865.

Luni însă, autoritățile române au anunțat că au decis să continue campania de vaccinare cu serul AstraZeneca, în urma unei ședințe a Comitetului de Vaccinare.

Reprezentanții mai multor instituții implicate în campania de vaccinare „au decis continuarea campaniei de vaccinare în România cu toate vaccinurile împotriva COVID-19 autorizate în momentul de față la nivel european”, se arată în comunicatul transmis de CNCAV.

Oficialii români susțin că decizia a fost luată după ce au analizat rapoartele de reacții adverse înregistrate în România, dar și argumentele și evenimentele invocate de celelalte țări.

Nici Grecia nu a stopat imunizarea cu AstraZeneca.

„Aşteptăm deciziile organismelor oficiale, precum Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), care se vor reuni pe această temă la sfârşitul acestei săptămâni… între timp vaccinările vor continua în mod normal”, a afirmat marţi ministrul grec al sănătăţii, Vassilis Kikilias, pentru postul de televiziune SKAI.

Kikilias a precizat că dintre cele 72.000 de persoane imunizate cu vaccinul produs de AstraZeneca doar una a avut un episod de tromboză, care nu a fost provocat de vaccinul în chestiune, după cum a concluzionat Agenţia pentru Medicamente din Grecia.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă