Agenția pentru Protecția Mediului București: Generatorul de căldură din cartierul Aviației nu are aviz de mediu

4 zile in urmă 9

Generatorul de căldură instalat de Primăria Sectorului 1 în colaborare cu Compania Municipală Termoenergetica nu are aviz de mediu, susține Agenția pentru Protecția Mediului București, informează Agenția de presă Rador.

Conform răspunsului Agenției pentru Protecția Mediului București la solicitarea București FM, înregistrată cu numărul 343/1001.2022, generatorul de căldură instalat de către Primăria Sectorului 1 în cartierul Aviației, în vecinătatea Punctului Termic nr. 5 al Termoenergetica, din strada Siriului, nu are aviz de mediu.

Astfel, la întrebarea „A solicitat Primăria Sectorului 1 un aviz de mediu pentru generatorul amplasat în cartierul Aviației în cadrul programului Căldură și apă caldă pentru cetățenii Sectorului 1, București”, cei de la APM București răspund că: „Nu s-au solicitat acte de reglementare din punct de vedere al protecției mediului”.

La întrebarea cu privire la nivelul de poluare generată de către respectivul utilaj, răspunsul APM București este: „Având în vedere faptul că nu s-a autorizat activitatea din punct de vedere al protecției mediului, nu se cunosc specificațiile tehnice ale instalației”.

Într-un răspuns la o solicitare București FM, Primăria Sectorului 1 susține că „Echipamentul se încadrează în normele stabilite prin Legea 188/2018 privind limitarea emisiilor în aer ale anumitor poluanți proveniți de la instalații medii de arderi”, fără a oferi alte detalii asupra nivelului emisiilor poluante ale instalației.

În context, trebuie menționat faptul că, prin protocolul de colaborare încheiat între Compania Municipală Termoenergetica și Primăria Sectorului 1, protocol care nu a fost supus aprobării Consiliului Local din Banu Manta, toate obligațiile în ceea ce privește exploatarea instalației revin Primăriei Sectorului 1. Astfel, conform capitolului „Drepturile și obligațiile părților”, „Sectorul 1 al Municipiului București are următoarele drepturi și obligații:

1) Finanțează, în conformitate cu atribuțiile ce îi revin, acțiunile, lucrările, serviciile necesare de instalare, operare și reparare a echipamentelor specializate, pentru a asigura agentul termic, conform diagramei de reglaj, la punctele termice cu probleme în asigurarea parametrilor necesari. Pentru menținerea integrității echipamentelor montate, se va asigura paza prin mijloace specifice. (…)

3) Întreprinde orice alt demers în vederea pregătirii și implementării obiectivului Căldură și apă caldă pentru cetățenii Sectorului 1, în limitele stabilite prin prezentul protocol, precum și a dispozițiilor legale în vigoare, inclusiv obținerea avizelor și autorizațiilor prevăzute de lege”, se spune în protocolul dintre Primăria Sectorului 1 și Compania Municipală Termoenergetica.

Sursa foto: Unsplash / Julian Hochgesang

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă