Agenția Internațională pentru Energie avertizează că revenirea economică din criza COVID va afecta sănătatea planetei

2 săptămâni in urmă 13

Emisiile globale de carbon sunt estimate să crească periculos în acest an, pe măsură ce economia globală își revine rapid în urma crizei economice generate de coronavirus, scrie CNN. Problema: revenirea economiei este susținută de cărbune, nu de surse eco, iar China este principalul vinovat.

Agenția Internațională pentru Energie (AIE) estimează într-un nou raport că emisiile de carbon de la sursele energetice pe care le folosim vor crește cu 1,5 miliarde de tone în 2021, pe măsură ceă consumul masiv de cărbune din Asia, în special din China, depășește rapid creșterea înregistrată de sursele regenerabile.

Această creștere ar fi a doua cea mai mare din istorie.

Aceasta este o avertizare cumplită că revenirea economică din criza Covid este în acest moment orice dar nu sustenabilă din punctul de vedere al climei noastre. Dacă guvernele din jurul lumii nu se mișcă rapid pentru a reduce emisiile, suntem pe cale ca în 2022 să avem de înfruntat o situație chiar mai rea.


Fatih Birol, șeful AIE:

Avertismentul grupului cu sediul în Paris vine înainte ca 40 de lideri ai lumii să se reunească în această săptămână pentru un summit de două zile privind criza climatică, organizat de președintele american Joe Biden.

Birol a numit acest forum drept „un moment critic pentru asumarea unei acțiuni clare și immediate‟.

Pe măsură ce țările din întreaga lume au intrat anul trecut în lockdowm, iar oamenii au stat acasă pentru a limita infecțiile cu Covid-19, emisiile au scăzut masiv.

Dar orice beneficiu climatic din pandemie are viață scurtă, notează CNN.

Crește cererea de energie, revine cărbunele

AIE estimează că consumul global de energie va crește cu 4,6% în 2021 și va depăși nivelurile din 2019, datorită creșterii consumului de energie în țările aflate în curs de dezvoltare și cele emergente.

Emisiile de carbon legate de energie sunt așteptate să fie la finalul acestui an doar cu puțin sub cele de la final de 2019, anulând 80% din declinul consemnat în 2020.

O revenire a folositii cărbunelui este principala îngrijorare, cererea urmând să ajungă aproape de maximul din anul 2014.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă