Agentia Europeana a Medicamentului nu elimina definitiv legatura dintre vaccinul AstraZeneca si cazurile de coagulare a sangelui

2 săptămâni in urmă 1

Emer Cooke, directoarea Agentiei Europene a Medicamentului (EMA), a declarat marti ca rapoartele clinice si de laborator revizuite de expertii sai nu permit deocamdata "eliminarea definitiva a unei legaturi intre vaccinul (de la AstraZeneca) si cazurile "rare" de coagulare sangvina detectate in unele tari europene, relateaza EFE.

In urma analizei detaliate ce a fost realizata de Comitetul consultativ pentru evaluarea riscului in materie de farmacovigilenta (PRAC) si dupa "revizuirea tuturor cazurilor, rezultatelor de laborator si rapoartelor clinice", EMA "nu este in masura sa elimine definitiv o legatura intre vaccin si cazurile rare" si neobisnuite detectate. "Am ajuns intr-un punct in care trebuie sa lansam o investigatie suplimentara pentru a intelege mai bine si sa analizam studiile de observatie specifice", a declarat Emer Cooke.

In prezentarea sa online realizata in fata Comisiei pentru Sanatate a Parlamentului European, Emer Cooke a reamintit ca PRAC a recomandat "constientizarea legata de posibilele riscuri si ca EMA sa se asigure ca acele riscuri sunt incluse in prospectul produsului" pentru a ii ajuta pe profesionistii din sanatate sa urmareasca simptomele care pot aparea dupa vaccinarea cu serul dezvoltat de grupul britanico-suedez AstraZeneca in colaborarea cu Universitatea Oxford.

Aceasta informatie, inclusa deja in prospect dupa avizul primit de Comitetul EMA pentru medicamente de uz uman (CHMP), a fost determinata dupa o investigatie de aproape doua saptamani la care au participat toate autoritatile nationale din fiecare tara membra a UE si din Marea Britanie, impreuna cu experti independenti in tulburari de coagulare a sangelui.

EMA continua sa sustina ca este vorba despre foarte putine cazuri si ca vaccinul ramane un mijloc "sigur si eficient" in lupta impotriva COVID-19, o boala care reprezinta o asemenea amenintare pentru societate incat avantajele vaccinului de la AstraZeneca sunt considerabil mai mari decat posibilele riscuri.

Directoarea EMA a subliniat ca se analizeaza si posibila aparitie a cazurilor "rare" de coagulare sanguina dupa administrarea celorlalte vaccinuri anti-COVI-19 deja autorizate in Uniunea Europeana (Pfizer-BioNTech, Moderna si Johnson&Johnson), desi "pana acum nu a fost identificat niciun caz in cadrul monitorizarii de siguranta".

CITESTE SI:FOTO VIDEO Cat de pustii sunt celebrele partii de schi din Alpi. Turistii au fost interzisi, in ciuda protestelor vehementePerformanta actorilor de la Bulandra: 6.000 de spectatori platitori la teatru online. Marius Manole: "Am umplut 20 de sali odata"Senatul a abrogat prevederea privind iesirea anticipata la pensie a magistratilor, la 45 de ani si dupa o vechime de 20 de aniRazboiul comercial dintre UE, SUA si Marea Britanie. Cum au pierdut europenii milioane de doze de vaccin anti-Covid-19Mesajul sfasietor al handbalistei Crina Pintea: "Si-au batut joc de noi pentru ca suntem mici. M-am saturat". Romanca a plans pe teren
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă