Agenția Europeană a Medicamentului: Nu e exclus ca persoanele vulnerabile să poată beneficia de o a patra doză de vaccin anti-COVID

1 lună in urmă 21

În condițiile în care multe state europene se confruntă cu o creștere a numărului infectărilor, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) evaluează posibilitatea administrării dozei patru și urmează să ia în curând o decizie privind vaccinarea copiilor mai mici de 12 ani, relatează La Stampa, potrivit Rador și Hotnews.ro.

Șeful strategiei de vaccinare din cadrul EMA, Marco Cavaleri, spune că persoanele ”deosebit de vulnerabile” în fața COVID-19 ar putea primi și o a patra doză de ser împotriva virusului.

„Există subiecți deosebit de vulnerabili la virusul COVID. Pacienţilor imunodeprimați le recomandăm deja o a treia doză și nu este exclus ca această categorie de persoane care nu răspund la vaccinare să poată beneficia deja acum de o a patra doză”, a declarat Marco Cavaleri.

Experții EMA se declară îngrijorați de creșterea ritmului infectărilor în mai multe state din Europa și precizează că în fața acestui fenomen care pare a fi un nou val, „este important ca oamenii să se vaccineze, sau să finalizeze ciclul inițial de vaccinare”.

Cele mai multe țări din UE au început deja administrarea dozei trei de vaccin persoanelor din categoriile de risc, iar „pasul următor ar putea fi extinderea dozelor de rapel la întreaga populație”, spune Marco Cavaleri.

În prezent, jumătate din Europa se află sub alerta roșie din punctul de vedere al răspândirii virusului, potrivit hărții centrului European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (ECDC). Irlanda, Belgia, Țările de Jos, Estonia, Letonia, Lituania, Bulgaria, România, Slovenia, Croația, Slovacia și Austria sunt cele mai afectate state în acest moment.

În același timp, Finlanda, Suedia, Cipru, Grecia, Germania, Polonia și Ungaria sunt sub o alertă cod portocaliu.

În aceste condiții, EMA este așteptată ca în luna decembrie să ia o decizie și cu privire la vaccinarea anti-COVID a copiilor din grupa de vârstă 5-11 ani.

În SUA, serul Pfizer a primit aprobarea Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA), decizie care dă undă verde vaccinării copiilor sub 12 ani.

Patru vaccinuri au primit până acum aprobarea EMA pentru administrare în UE. Este vorba despre serurile produse de Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson, singului folosit în doză unică. În lunile următoarea ar putea fi aprobat și vaccinul Novavax.

Pentru vaccinurile Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca, EMA a aprobat și administrarea dozei „booster”.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă