Agenţia Europeană a Medicamentului investighează trei posibile efecte secundare ale vaccinurilor anti-COVID Pfizer şi Moderna

2 luni in urmă 37

Trei noi afecţiuni raportate de un număr mic de persoane după vaccinarea împotriva COVID-19 cu doze de la Pfizer şi Moderna sunt studiate pentru a evalua dacă pot fi posibile efecte secundare, a anunţat Agenţia Europeană a Medicamentului, informează Agerpres, care preia Reuters.

Eritemul multiform, o formă de reacţie alergică a pielii, glomerulonefrita, sau inflamaţia rinichilor, şi sindromul nefrotic, o tulburare renală caracterizată prin pierderi mari de proteine urinare, sunt cele trei afecţiuni investigate de EMA, după vaccinarea anti-COVID cu Pfizer şi Moderna.

EMA nu a oferit miercuri detalii cu privire la numărul de cazuri de noi afecţiuni înregistrate, dar a precizat că a solicitat mai multe date de la companii.

Potrivit EMA, puţin peste 43,5 milioane de doze de vaccin anti-COVID Moderna au fost administrate în spaţiul european până la 29 iulie, în vreme de vaccinul Pfizer a fost administrat în peste 330 de milioane de doze.

Un studiu din Israel a arătat că a treia doză de Pfizer are efecte secundare similiare cu cele de la a doua.

Luna trecută, EMA a constatat o posibilă legătură între o inflamaţie cardiacă foarte rară şi vaccinurile care utilizează tehnologia ARNm (informaţii genetice pentru a crea proteina S a coronavirusului).

Cu toate acestea, autoritatea europeană de reglementare şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au subliniat că beneficiile acestor vaccinuri sunt mai mari decât orice riscuri.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă