Aeroportul local a fost închis, iar numărul persoanelor evacuate a ajuns la 6.000, după ce erupția vulcanului din Canare s-a intensificat

1 lună in urmă 27

Râuri de lavă s-au scurs în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, 25 septembrie, pe versanţii vulcanului Cumbre Viejo de pe insula spaniolă La Palma, iar aeroportul local a fost închis după ce erupţia s-a intensificat şi a intrat în cea mai explozivă fază de până acum, a informat agenția Reuters, preluată de Agerpres.

Vulcanul Cumbre Vieja, situat pe mica insulă din Oceanul Atlantic, a început să erupă duminică, 19 septembrie, şi a expulzat de atunci mii de tone de lavă care au distrus sute de case şi au condus la evacuarea a aproape 6.000 de persoane.

Aeroportul local a fost închis, iar numărul persoanelor evacuate a ajuns la 6.000, după ce erupția vulcanului din Canare s-a intensificatImagine impresionantă cu erupția vulcanului Cumbre Viejo, de pe muntele Rajada. Imaginea este datată 24 septembrie,. dar a fost difuzată în fluxul EPA o zi mai târziu.

Autorităţile au declarat sâmbătă că cele 160 de persoane care au fost evacuate vineri din alte trei localităţi nu se vor mai putea întoarce la casele lor pentru a-şi recupera bunurile din cauza „evoluţiei urgenţei vulcanice”.

Experţii au anunţat că vulcanul a intrat într-o nouă fază explozivă.

„Măsurătorile efectuate în cadrul monitorizării vulcanice de la începutul erupţiei au înregistrat cea mai înaltă activitate energetică de până în prezent, vineri după-amiază”, au indicat serviciile pentru situaţii de urgenţă într-un comunicat emis în seara aceleiaşi zile.

Operatorul spaniol Aena a anunţat sâmbătă că aeroportul de pe insulă a fost închis. „Aeroportul La Palma este nefuncţional din cauza acumulării de cenuşă. Activităţile de curăţare au început, însă situaţia se poate schimba în orice moment”, a indicat operatorul pe Twitter.

La Palma, cu o populaţie de peste 83.000 de locuitori, face parte din arhipelagul Insulele Canare.

Până în prezent, nu au fost raportate decese în urma erupţiei vulcanului, însă aproximativ 15% din recolta de banane de pe insulă, esenţială pentru economia acesteia, sunt afectate, punând în pericol mii de locuri de muncă. De asemenea, case, școli sau terenuri agricole au fost acoperite de magma care, în unele zone, a măsurat și șase metri înălțime.

Lava a acoperit peste 100 de hectare și a distrus 183 de case, precum și alte 200 de structuri, potrivit datelor furnizate vineri de autoritățile iberice.

În timpul erupției vulcanului Cumbre Vieja, din Insulele Canare, fotograful spaniol Alfonso Escalero a surprins o imagine incredibilă: lava înconjoară o casă fără a o „înghiți”!

Foto: EPA

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă