Aeronave ungare aflate în misiune de patrulare deasupra țărilor baltice, alertate de 6 ori de avioane rusești neindentificate

1 săptămână in urmă 24

Miercuri, 21 Septembrie 2022, ora 21:18

208 citiri

Aeronavele Gripen ale Ungariei, care patrulează şi în spaţiul aerian al Ţărilor Baltice în cadrul misiunii NATO Baltic Air Policing (BAP), au fost alertate deja de şase ori în ultimele două luni din cauza unor avioane ruseşti neidentificate, a anunţat comandantul maghiar al BAP, Attila Ványik, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la baza aeriană din Siaulia, Lituania, care găzduieşte aeronavele maghiare, informează MTI.

Attila Ványik a relatat că de la începutul misiunii, în plus faţă de misiunile de alertare apărute, aeronavele maghiare de vânătoare au efectuat şi 36 de misiuni de antrenament, respectiv alte sarcini de pregătire.

Din 2004, este pentru prima oară când BAP – în cadrul căruia statele membre ale NATO protejează prin rotaţie spaţiul aerian al statelor baltice, în ture de câte patru luni – îşi îndeplineşte sarcinile sub o conducere maghiară, a adăugat locotenent-colonelul.

Oficialul a amintit că acesta este schimbul de tură cu numărul 60 al BAP, iar Forţele Aeriene ale Ungariei se află la cea de-a treia misiune a lor în statele baltice, după ce primele două au avut loc în 2015 şi 2019.

Contingentul maghiar îşi îndeplineşte aşa-numita sarcină Quick Reaction Alert cu patru avioane de vânătoare Gripen şi 77 de militari, cu ajutorul Forţelor Aeriene ale Cehiei. Acest lucru înseamnă că în cazul în care este detectată o aeronavă neidentificată, două aeronave de vânătoare trebuie ridicate imediat de la sol, gata pregătite de luptă.

Potrivit informaţiilor furnizate de Attila Ványik, alarmele de până acum au fost declanşate de fiecare dată de avioane ruseşti, avioane de vânătoare, avioane militare de transport şi avioane de recunoaştere care au zburat neidentificate în spaţiul aerian internaţional din apropierea statelor baltice. Aceasta înseamnă că nu aveau depus un plan de zbor, nu au luat legătura prin radio cu controlorii de trafic aerian şi călătoreau având stins indicatorul de poziţie de la bord. În astfel de cazuri este necesară identificarea fizică a aeronavelor, atribuţie care revine avioanelor de vânătoare, a explicat comandantul.

Citește și:

Rușii fac orice să fugă din țară. Incredibil cât a ajuns să coste un bilet de avion ”dus” de la Moscova la Dubai

Aproape toate zborurile disponibile din Rusia către destinații străine s-au epuizat miercuri după ce Vladimir Putin a anunțat o mobilizare parțială, a informat The Moscow Times. De...

Primele măsuri luate de Ungaria pentru a evita pierderea unor fonduri europene de miliarde de euro

Guvernul Ungariei a trimis luni în parlament primul dintr-o serie proiecte de lege anticorupţie în încercarea de a evita pierderea unor fonduri europene de miliarde de euro, relatează Reuters....

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă