Adrian Marinescu: Probabil în martie vom avea update-ul vaccinului anti-COVID

2 săptămâni in urmă 14

Directorul medical al Institutului Matei Balș din București, Adrian Marinescu, a declarat luni, 3 ianuarie, pentru Agerpres, că în primăvară vor exista „probleme” privind numărul de cazuri noi de COVID-19 în România, iar în martie este posibil „un update” al vaccinului anti-coronavirus, pentru că „vaccinurile de acum nu au aceeaşi eficienţă pe varianta Omicron”.

„Ceea ce deja se vede este o creştere nu exponenţială deocamdată, dar este o creştere şi se va vedea în intervalul următor. Undeva din a doua jumătate a lunii ianuarie, spre 1 februarie va fi o creştere clară. Mă aştept ca lunile februarie, martie şi aprilie să fie lunile într-adevăr în care vom avea probleme legate de numărul de cazuri”, a declarat doctorul Adrian Marinescu.

Acesta a precizat că „este foarte greu de spus când va fi exact vârful”, dar că vor fi „maximum trei luni în care nu vom avea multe cazuri severe, dar vor fi multe infecţii”.

Potrivit acestuia, persoanele vaccinate cu schemă completă, cele care au trecut prin boală sau cele care s-au vaccinat şi au şi trecut prin infecţie vor avea o „probabilitate mică” de a face o formă complicată de boală și să ajungă la terapie intensivă.

Adrian Marinescu a subliniat că se aşteaptă ca în luna martie să apară o variantă îmbunătățită a vaccinului anti-COVID.

Este evident, din datele pe care le avem, că vaccinurile de acum nu au aceeaşi eficienţă pe varianta Omicron. Nici nu avem atât de multe date. Aşteptăm ca, probabil, undeva în martie să avem update-ul vaccinului.

Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș din București:

Medicul infecționist a precizat că, oricum, vaccinarea „este varianta cea mai bună de a preveni şi este clar că oamenii care au o schemă completă, mai ales, dacă au şi boosterul au o protecţie bună inclusiv în raport cu Omicron”.

La acest moment, în România au fost confirmate oficial 92 de cazuri de infectare cu tulpina Omicron, iar Ministerul Sănătății a anunțat pe 31 decembrie că datele sugerează „începutul transmiterii comunitare pentru tulpina Omicron care probabil va deveni dominantă în următoarele două săptămâni”.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă