Adolescenta care a căzut la metrou ar fi încercat de fapt să se sinucidă. Specialiștii spun că pandemia a lăsat urme adânci asupra psihicului tinerilor

1 lună in urmă 1

De Valentin Stan.
Publicat: 16.03.2021, 20:04.
Actualizat: 16.03.2021, 20:06

Tragedie evitată ca prin minune în București. O fată de doar 13 ani a fost lovită de metrou, însă a scăpat cu doar câteva fracturi. Vagoanele au trecut fix pe deasupra ei. După ce au ridicat-o dintre șine, salvatorii și părinții au primit o veste greu de acceptat: adolescenta încercase să se sinucidă. O decizie care în multe cazuri este influenţată şi de pandemie, atrag atenția psihologii.

Tânăra care a căzut pe linia de metrou, luni, ar fi încercat să se sinucidă Specialiştii arag atenţia asupra efectele pandemiei la nivelul psihicului

Era puțin trecut de ora 19 când s-a dat alarma în stația de metrou Piața Unirii. Sute de oameni așteptau garnitura să oprească. Într-o fracțiune de secundă, o fată ajunge de pe peron pe şine.

''Ce s-a întâmplat aici, ştiţi?
S-a aruncat o puştoaică în faţa metroului.''

Mecanicul metroului vede tânăra și acţionează imediat frâna, însă mastodontul nu se oprește la timp.

''Ea era în mijlocul caii de rulare. Va dați seama că atunci când am văzut-o acolo imediat am pus frână. Atât am putut. Am lovit-o şi a intrat sub tren, dar camerele astea fiind mai noi, a avut şanse. Am oprit aproape. Am trecut puțin, cu vreo două uşi peste ea.''

Fata a fost salvată ca prin minune

Cu sufletul la gură, conductorul a coborât din metrou şi a auzit o voce care cerea ajutor.

''I-am spus să stea linistită, să vină încet dacă poate să se mişte, să stea întinsă ca să putem să o scoatem de acolo. I-am spus că am chemat salvarea, să stea liniştită.''

Câțiva centimetri au făcut diferența dintre viață și moarte. Dacă era puţin mai la dreapta sau mai la stânga, accidentul ar fi avut un final tragic.

''A venit de-a buşelea că nu poti sa mergi in picioare acolo. După aceea, când a ajuns pe scară sus, a ieşit chiar pe picioarele ei cand au ridicat-o salvatorii de acolo de la peron.''

''Avea capul spart, buzele sparte şi i-a pus o chestie la gât, un guler. Atât.''

Adolescenta a fost dusă la Spitalul Grigore Alexandrescu unde le-a spus medicilor care i-au descoperit câteva fracturi că a încercat să se sinucidă. Scenele sunt identice cu cele filmate luna trecută, atunci când o tânără a sărit în fața metroului, dar a fost salvată în ultima clipă de doi călători. Sunt gesturi disperate ale tinerilor, care apar din ce în ce mai des în ultima perioadă, spun psihologii. Specialiștii sunt de părere că pandemia a lăsat urme adânci în mintea adolescenților.

Eugen Hriscu, psihiatru: Sunt lipsiți de lucrurile care înainte le făceau cu plăcere: întâlnirile cu prietenii, școală, alte activități care presupun ieșitul. A crescut foarte mult numărul copiilor care vorbesc de gânduri de sinucidere și de impulsuri de a se răni. Este irascibil, se manifestă violent, agresiv, apare consumul de substanțe, apar tot felul de schimbări de comportament.

Sunt semne pe care de multe ori, părinții le ignoră. Ba mai mult, atunci când copilul cere ajutor, nu este luat în serios.

Mady Solomon, psiholog: Ce e aia depresie? Ca n-ai motive. Ce o mai fi aia? Nu iau in serios. Da dragă, ce ai? Fiecare avem o zi proastă. Mai avem zile proaste când nu avem chef de nimic, dar când o săptămână întreagă sau două săptămâni la rând.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

metrou adolescenta sinucidere
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă