Administrația democrată, criticată după ce a redeschis adăposturi temporare pentru copiii imigranți ilegali: „Cuștile lui Biden”

2 luni in urmă 8

Administrația președintelui Joe Biden este criticată atât de progresiștii americani, cât și de republicani după ce a decis să redeschidă adăposturi temporare pentru a găzdui imigranții ilegali, copii care sosesc în număr tot mai mare la granița sudică a Statelor Unite. În timp ce stânga susține că redeschiderea acestor facilități nu este strategia potrivită ce trebuie adoptată de liderul democrat, deoarece afectează bunăstarea și sănătatea minorilor, conservatorii sunt furioși pentru „standardul diferit” care îi este aplicat președintelui Biden în comparație cu cel aplicat fostului lider de la Casa Albă, republicanul Donald Trump. Acesta din urmă a fost acuzat vehement că ar fi ținut copiii imigranți în „cuști,” de aceea republicanii vorbesc de aceste adăposturi redeschise de actuala administrație ca fiind „cuștile lui Biden.”

Contextul

Oficialii din cadrul Office of Refugee Resettlement (ORR), un birou care face parte din Department of Health and Human Services (HHS), au redeschis în această săptămână un adăpost temporar de urgență în Carrizo Springs, statul american Texas, pentru a găzdui copii cu vârste între 13 și 17 ani care apar la frontiera dintre Statele Unite și Mexic fără a fi însoțiți de un părinte sau un tutore. În limbajul oficial, acești copii sunt cunoscuți sub denumirea de „unaccompanied alien children” – UAC, ei fiind considerați orfani. Instalația este administrată împreună cu organizația non-profit BCFS Health. (https://www.vox.com/policy-and-politics/22299135/biden-kids-cages-migrant-children-carrizo-homestead)

Centrul – care se întinde pe 26 de hectare, a fost folosit pentru a găzdui angajați din domeniul petrolier și poate procesa 700 de minori – a fost reactivat luni după ce alte instalații similare aparținând HHS au fost copleșite de numărul uriaș de copii imigranți. Aceasta în condițiile în care adăposturile care găzduiesc minorii UAC și-au văzut capacitățile reduse la jumătate, din cauza pandemiei. (https://www.washingtonpost.com/national/immigrant-children-camp-texas-biden/2021/02/22/05dfd58c-7533-11eb-8115-9ad5e9c02117_story.html?utm_campaign=wp_main&utm_source=twitter&utm_medium=social)

Același adăpost din Carrizo Springs a fost folosit temporar, o lună, în 2019, sub administrația președintelui Trump din același motiv invocat de actualul lider de la Casa Albă: deoarece guvernul federal ia în custodie mai mulți copii la frontieră decât cele 8.000 de paturi pe care le are la dispoziție pentru a-i adăposti, până când vor putea găsi un sponsor în Statele Unite în grija căruia să fie fi eliberați.

Din punct de vedere legal, guvernul SUA are dreptul și capacitatea de a trimite înapoi în Mexic toți copiii neînsoțiți în contextul pandemiei de coronavirus, lucru pe care de altfel a continuat să îl facă cu adulții. Cu toate acestea, după preluarea mandatului în ianuarie, secretarul „Department of Homeland Security ”(DHS) în cabinetul Biden, Alejandro Mayorkas, a ordonat Border Patrol să nu mai trimită niciun copil singur în Mexic. Șeful DHS a ales în schimb să aplice prevederile unei legi din 2007 privind traficul de persoane, care protejează majoritatea copiilor singuri de la deportare.

Decizia lui Mayorkas împiedică trimiterea automată a copiilor imigranți în Mexic, dar ea presupune că minorii imigranți ilegali trebuie luați în custodie și ținuți de guvern pentru o perioadă scurtă de timp. Avocații imigranților sunt îngrijorați de capacitatea guvernului de a îngriji în mod corespunzător acești copii. Activiștii pro-imigrație vor ca minorii UAC să stea în custodia guvernului pentru un timp cât mai scurt posibil și preferă programele care permit eliberarea și monitorizarea acestora în SUA.

„Cuștile lui Trump” vs. „Cuștile lui Biden”

Administrația Biden a fost criticată pentru redeschiderea adăpostului din Carrizo Springs, despre care s-a spus că nu este deloc diferit față de „cuștile” pe care fosta Administrație Trump a fost acuzată că le-a folosit pentru a găzdui copii imigranți. Aceste locații au fost criticate pentru lipsa de condiții, pentru costurile lor și lipsa de transparență.

Casa Albă democrată a susținut însă că diferența este enormă. În mandatul președintelui Trump, jurnaliștii au descris drept „cuști” instalațiile aflate în McAllen (Texas), care se aflau în întreținerea Border Patrol (CBP) din cadrul Department of Homeland Security.

Instalația din McAllen, un oraș de frontieră aflat în valea Rio Grande, reprezintă un așa-numit Central Processing Center, un centru masiv de procesare, construit în anii Obama, unde mai mult de 1.000 de persoane pot fi reținute în timp ce sunt luate în evidență în sistem. Orice persoană arestată la frontieră este luată în custodie de către agenții Border Patrol, urmând apoi să fie transferată către alte agenții, în funcție de vârsta sa. Copiii care nu sunt însoțiți de părinți sau tutori legali sunt trimiși direct în grija HHS.

Centrul de procesare din McAllen este împărțit în interior cu garduri de metal pentru a menține grupurile demografice separate, respectiv copii neînsoțiți cu alți copii neînsoțiți, bărbați singuri cu bărbați singuri șamd. Imaginile cu copii ținuți în spatele gardurilor de sârmă – care au făcut înconjurul lumii – au dus la acuzațiile că Administrația Trump „ținea copiii în cuști.”

În acest moment, adăpostul pentru imigranți din McAllen este închis, fiind în curs de modernizare, urmând să fie îndepărtat gardul din interior. Până la finalizarea lucrărilor, Border Patrol a ridicat două corturi mari pentru a prelu și a tria adulții, familiile și copiii înainte ca aceștia să fie transferați către alte agenții.

Consilierii lui Biden au afirmat că, spre deosebire de centrul din McAllen, Carrizo Springs este un campus mare, ce include zeci de corturi, în care copiii pot ieși afară și se pot juca pe terenul de baschet sau cel de fotbal. În plus, ei nu sunt limitați în mișcările lor. Există un cort de spital, cu paturi supraetajate albe în interior, un trailer pentru servicii juridice, spații pentru săli de clasă, o frizerie, un salon de coafură. Instalația are propriile ambulanțe și camioane de pompieri, precum și propria sursă de apă.

„Este o instalație care are spații deschise și locuri de joacă, ” a afirmat Theresa Cardinal Brown, directorul pentru imigrație și politicii transfrontaliere de la organizația Bipartisan Policy Center din Washington.

Brown a spus că alternativa la reținerea minorilor în corturi și facilități aparținând HHS este eliberarea lor pe „ușa din spate a secțiilor Boder Patrol” și că acest lucru nu se va întâmpla sub nicio administrație, deoarece „eliberarea copiilor singuri într-o țară nouă ar pune copilul în pericol.”

Miami Herald a relatat că Administrația Biden intenționează, de asemenea, să redeschidă un centru de urgență cu scop lucrativ în Homestead (Florida). Această locație a găzduit în trecut până la 3.200 de copii și a fost tinta unor critici în 2019, în urma unor rapoarte de abuz sexual, supraaglomerare și practici neglijente de angajare. (https://www.miamiherald.com/news/local/immigration/article244244402.html)

Strategia președintelui democrat

Criticii au afirmat că președintele Joe Biden folosește adăposturile pentru imigranți ilegali la fel cum au făcut Trump și fostul președinte al SUA, democratul Barack Obama. O diferență majoră, așa cum au remarcat analiștii americani, este aceea că Trump a urmărit o politică de „toleranță zero” în ceea ce privește punerea sub urmărire penală a adulților pentru intrare ilegală pe teritoriul american. Acest lucru a avut ca efect separarea și mai multor copii imigranți de familiile lor. Fosta administrație republicană a recunoscut ulterior că acea politică a fost aplicată pentru a descuraja familiile să încerce să treacă peste granița dintre Statele Unite și Mexic. (https://www.forbes.com/sites/joewalsh/2021/02/24/lawyers-still-havent-found-parents-of-506-children-separated-at-us-mexico-border/?sh=47ebd9e2d715)

„Intenția contează,” a declarat analistul de politică imigrațională Cris Ramon, citat de Washington Examiner. (https://www.washingtonexaminer.com/news/left-right-furious-biden-border-holding-facility-minors?utm_source=knewz) „Cine spune că acest lucru este la fel ca în timpul lui Trump nu este cu adevărat atent la caracterul intenționat al deciziei.”

Susținătorii politicilor noii administrații SUA afirmă că președintele Biden folosește aceste facilități pentru a ține copiii imigranți ilegali deoarece a ales să nu-i trimită înapoi imediat în Mexic și trebuie să-i ia în custodie pentru triere, pentru a-i transfera mai apoi părinților sau tutorilor aflați în Statele Unite.

„Biden trebuie să facă ceva cu copiii când sosesc și acolo lucrurile se blochează, deoarece, din cauza COVID, HHS are o capacitate redusă la facilitățile pe care le deține și le operează,” a declarat Theresa Cardinal Brown.

Între timp, unii experți au afirmat că Biden poate cere HHS să se bazeze pe adăposturile și furnizorii autorizați de stat pentru a găzdui copiii UAC. Asta ar însemna, de exemplu, că Carrizo Springs ar fi condusă în totalitate de un furnizor extern, așa cum a fost în 2019, mai degrabă decât de HHS. Dar pandemia complică și mai mult capacitatea HHS de a găzdui copii imigranți ilegali, deoarece camerele trebuie să aibă mai mult spațiu, astfel încât să nu răspândească virusul.

În același timp, numărul copiilor neînsoțiți care traversează granița de sud a SUA a crescut în mod dramatic, în ianuarie fiind raportat cel mai mare număr din istorie, respectiv peste 5.700 de minori. Creșterea numărului de imigranți ilegali este explicată de unii analiști prin politicile de imigrație liberale anunțate de Biden în timpul campaniei electorale, precum și de noile sale planuri privind rezolvarea statutului pentru cele 11 milioane de imigranți ilegali aflați deja în Statele Unite.

La începutul acestei săptămâni, HHS a raportat că cele 8.000 de paturi pentru copii pe care le deține erau pline deja la 90% din capacitate și mai mulți copii sunt luați în custodie în fiecare lună. (https://www.cbsnews.com/news/u-s-shelters-for-migrant-children-near-maximum-capacity-as-border-crossings-increase/)

Axios a citat joi un membru al Customs and Border Protection că agenția sa prognozează un număr de 13.000 de copii neînsoțiți care vor trece frontiera sudică a SUA în luna mai a acestui an. (https://www.axios.com/biden-migrant-children-border-dcc5df38-b9cd-4053-bee4-3642c4c215bf.html) Acest număr ar depăși pe cel de la vârful crizei imigrației din 2019, când a apărut scandalul „copii în cuști,” și subliniază o problemă din ce în ce mai importantă pentru Administrația Biden.

Critici și justificări

Decizia Administrației Biden de a deschide adăpostul de la Carrizo Springs a provocat critici vehemente, atât din partea stângii progresiste, cât și a republicanilor americani. Mai ales că instalația, utilizată și pe timpul lui Trump, a fost o sursă de proteste și controverse continue.

Democrații progresiști sunt supărați că Department of Health and Human Services a deschis acest centru, considerat parte a unui „sistem inuman” și o instalație care „nu este necesară, este costisitoare și este contrară la tot ceea ce președintele Biden a promis că va face” în privința imigrației ilegale.

„Acest lucru nu este în regulă, nu a fost niciodată în regulă, niciodată nu va fi în regulă – nu contează administrația sau partidul,” a scris Alexandria Ocasio-Cortez, democrata care reprezintă un district din New York în Camera Reprezentanților. (https://twitter.com/AOC/status/1364341956676096001)

„Este un pas înapoi, asta este. Este un mare pas înapoi,” a afirmat și Linda Brandmiller, o avocată din San Antonio care reprezintă minori neînsoțiți, citată de Washington Post. (https://www.washingtonpost.com/national/immigrant-children-camp-texas-biden/2021/02/22/05dfd58c-7533-11eb-8115-9ad5e9c02117_story.html utm_campaign=wp_main&utm_source=twitter&utm_medium=social)

În opinia acesteia și a altor avocați ai drepturilor minorilor, copiii vor fi supuși unui tratament inuman și unor sejururi prelungite în aceste facilități temporare, precum și în toate locațiile din sistemul de adăpost deținut de HHS. Ei i-au cerut președintelui Biden să ia măsuri pentru a evita complet închiderea copiilor în aceste spații.

În plus, criticii afirmă că centrul din Carrizo Springs este situat într-o locație îndepărtată, la aproximativ două ore de mers cu mașina de San Antonio, cel mai apropiat oraș important. Acest lucru face dificilă supravegherea independentă de către agenții non-guvernamentali, care ar trebui să se asigure că copiii sunt tratați cu umanitate și în conformitate cu cerințele legale.

Activiștii pro-imigrație sunt, de asemenea, îngrijorați de faptul că Administrația Biden nu va acționa suficient de repede pentru a elibera copiii din Carrizo Springs și alte facilități către sponsori. În timp ce guvernul îi consideră „copii neînsoțiți,” mulți dintre acești minori au părinți, alți membri ai familiei sau tutori non-biologici în Statele Unite. În aceste cazuri, administrația ar trebui să faciliteze reunificarea acestora, dar DHS este cunoscut că împiedică constant acest proces, de obicei punând la îndoială validitatea relațiilor de familie sau capacitatea unui sponsor de a avea grijă de un copil. DHS a invocat adesea ca justificare riscul ca acești copii să fie victime ale traficului sau exploatării.

De partea lor, republicanii sunt furioși deoare susțin că președintelui Biden i se aplică „un standard diferit” față de cel aplicat fostului președinte Trump, acuzat că a ținut copiii imigranți ilegali în „cuști.”

„Sub administrația Trump = Copii în cuști. Sub administrația Biden = Copii în locații pentru migranți. Aceasta este problema cu viața din America chiar în acest moment,” a scris ambasadoarea americană la Organizația Națiunilor Unite în timpul lui Trump, Nikki Haley. (https://twitter.com/NikkiHaley/status/1364564945585770497) De ce presa nu numește aceste adăposturi deschise de democrați „cuștile lui Biden,” se întreabă criticii conservatori?

În plus, republicanii din Congres spun că toate acțiunile președintelui Biden în chestiunea imigrației încurajează venirea mai multor imigranți ilegali. Ei s-au referit la faptul că, în prima lună în funcția de președinte, democratul a semnat mai multe ordine executive care anulează multe dintre politicile anti-imigrație ale lui Trump, a introdus un plan care să ofere o cale către cetățenie pentru 11 milioane de imigranți ilegali și a inversat unele dintre practicile de expulzare ale lui Trump prin acceptarea în țară a copiilor neînsoțiți.

Răspunzând criticilor, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a spus: „Cea mai bună opțiune a noastră, în opinia noastră, este de a procesa acești copii prin facilitățile HHS, unde există protocoale COVID, unde sunt în siguranță, unde au acces la îngrijiri educaționale și medicale. Există foarte puține opțiuni bune aici și am ales-o pe cea pe care am considerat-o cea mai bună.” (https://www.washingtontimes.com/news/2021/feb/25/white-house-reopening-facility-unaccompanied-minor/?utm_source=knewz)

Administrația Biden a insistat că, confruntată cu creșterea numărului de copii UAC și cu restricțiile anti-COVID, nu are de ales decât să redeschidă aceste facilități, dar că bunăstarea minorilor din aceste centre rămâne o preocupare principală.

„Ceea ce facem este să lucrăm cât mai repede posibil pentru a-i tria/evalua pe acești copii în cadrul acestor facilități HHS, astfel încât să îi putem transfera apoi familiilor,” a declarat Jen Psaki, recunoscând însă că „aceasta este o situație dificilă. Este o alegere dificilă.”

Concluzia. Dupa ani de zile in care au criticat virulent Administratia Trump pentru ceea ce ei au numit „tratamentul inuman” al copiilor imigranti ilegali, democratii sunt acum tinta unor acuzatii similare. Administratia Biden se apara sustinand ca pandemia de coronavirus si numarul tot mai mare de minori neinsotiti de la granita de sud fac dificile alte masuri si ca redeschiderea centrelor de procesare e solutia potrivita. Criticii afirma insa ca tocmai politicile laxe de imigratie anuntate de presedintele democrat creeaza si incurajeaza aceasta situatie, iar denumirea diferita sub care sunt prezentate aceste locatii – „adaposturi tempoare,” nu „custi” – nu pot ascunde adevarul brutal: realitatea tragica a imigratiei ilegale a lovit puternic noua administratie. Iar situatia copiilor neinsotiti este parte a problemei mai mari, complexe si controversate, a imigratiei ilegale din SUA. O situatie care are potentialul de a se transforma, la fel ca in era Trump, intr-o criza majora pentru Casa Alba, în mandatul lui Biden.

Surse: Washington Post, Vox, Washington Examiner, Washington Times, Miami Herald, Forbes, CBS News, Axios, Twitter

Sursa foto: Joe Biden / Facebook

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă