Adina Vălean, despre cum va funcționa adeverința electronică verde: Această adeverință nu este și nu ține loc de pașaport

1 lună in urmă 3

Comisiarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a comentat, miercuri seara, la Digi24, care vor fi efectele introducerii adeverinței electronice verzi, care impropriu a fost denumită „pașaport verde”, pentru că aceasta nu reprezintă o condiție esențială pentru a putea călători.

„Această adeverință nu este și nu ține loc de pașaport”, a transmis Adina Vălean, subliniind că și cetățenii care nu se vaccinează vor putea călători fără a fi condiționați de această adeverință. Singura obligație va fi aceea ca ei să respecte în continuare restricțiile/condițiile aflate în țările în care doresc să ajungă. Pentru că vor exista state membre, care indiferent de introducerea acestui certificat, vor păstra restricțiile și normele de siguranță, dar și state care vor menține restricții doar pentru persoanele care nu se vaccinează, în funcție de cum va evolua pandemia. Certificatul nu va face decât să demonstreze că persoana a trecut printr-un proces de testare/vaccinare.

„Codul QRCode de pe certificat poate reflecta eventuale teste și vaccinuri făcute, însă el nu va fi o condiție esențială de călătorie”, a precizat Vălean.

Ea a adăugat că dreptul la liberă circulație nu poate fi interzis nimănui.

Acest certificat va facilita acordul cu țările membre,

„Dacă cineva vrea să meargă într-un alt stat membru nu poate fi împiedicat total să o facă, discuția este ce tip de resticții impui, dacă ceri testul PCR, dacă ceri carantina de două săptămâni. (…) Cine vrea să călătorească se va supune probabil tipului de resticțiu pe care statul membru le cere pentru astfel de situațiiș

Cum facem să avem acces la adeverința electronică verde, dacă ne-am vaccinat?

Adina Vălean a explicat că vor exista situații în care state membre vor renunța, de exemplu, să mai impună carantină pentru turiștii care demonstrează că s-au vaccinat. Certificatul va fi foarte util, în sensul acesta. De asemenea, a mai punctat Vălean, certificatul va fi util și în cazul călătoriilor în afara statelor membre, în baza acordurilor pe care UE le va semna cu țările respective.

În prezent, Comisia Europeană lucrează la o platformă de interoperabilitate între state membre, astfel încât datele persoanelor vaccinate să fie aduse într-un registru unic.

„Acest lucru va însemna ca fiecare stat membru să-și pună la punct baza de date astfel încât să corespundă cu cerințele acestui certificat unic”, a spus Vălean.

Știre in curs de actualizare

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă