Adina Vălean anunţă când va fi gata paşaportul COVID. „Nu va fi o condiție esențială pentru călătorie”

1 lună in urmă 2

Adina Vălean a explicat că adeverinţa nu este un paşaport, ci un document unic european, „o dovadă pentru o situaţie în care un cetăţean al unui stat membru se poate afla”.

„Și anume dacă are un vaccin făcut, dacă are un teste PCR făcut sau a trecut prin boală și în consecință are o imunitate naturală. În momentul de față, cetățenii din România știu foarte bine că atunci când merg și fac vaccinul, primesc un certificat de vaccinare, sunt introduși într-o bază de date națională. De asemenea, când fac un test PCR primesc o dovadă a rezultatului testului.

Toate acestea, în România și în alte țări, arată complet diferit. Când cineva circulă dintr-un stat în altul există probleme de recunoaștere a acestor documente între statele membre. Prin acest regulament, Comisia propune astăzi (miercuri – n.r.) unificarea, standardizarea acestor certificate pentru a nu mai întâlni situații în care se solicită aceste documente la intrarea într-un stat european, iar dacă nu corespund, atunci acea persoană se poate regăsi în situația să fie întors din drum”, a explicat Adina Vălean la Digi24, conform Mediafax.

Comisarul european pentru Transporturi a precizat că această adeverinţă electronică de liberă circulaţie ar putea fi activă la 1 iunie 2021.

Adina Vălean a subliniat că în prezent nu există o restricție a valabilității adeverinței. Motivul: specialiștii nu s-au pus de acord cât îți asigură imunitate un vaccin, cât durează anticorpii după boală.

Citeşte şi: Claudiu Năsui: „Nu susţinem paşaportul de vaccinare. Să existe un mod mutual de a recunoaşte certificatele de test”

Adina Vălean explică cum vom putea călătorie în pandemia COVID-19. „Statele membre sunt obligate să ofere o alternativă”

De asemenea, comisarul european a mai spus că această adeverință nu va fi singura condiţie pentru a putea călători.

„Nu va fi o condiție esențială pentru călătorie. Statele membre sunt obligate să ofere o alternativă. Se va supune unui alt fel de restricții pe care statul respectiv îl va cere”, a mai spus Adina Vălean, conform sursei citate.

Comisia Europeană a propus crearea unei adeverinţe electronice pentru a facilita libera circulaţie, în condiții de siguranță, în Uniunea Europeană, în timpul pandemiei de COVID-19.

Potrivit sursei citate, adeverința electronică verde va reprezenta dovada că deţinătorul acestui document a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19.

Adeverințele vor fi disponibile gratuit, în format digital sau pe suport de hârtie, și vor include un cod QR care să le garanteze securitatea și autenticitatea.

Citeşte şi: Cum va arăta paşaportul COVID. CE propune crearea unei adeverinţe electronice verzi pentru călătoria în interiorul UE

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă