ADEVERINŢA DE VACCINARE te scuteşte de carantină. Arafat: „Nu o folosim să poţi intra în restaurant”

1 lună in urmă 2

ADEVERINŢA DE VACCINARE te ajută la călătorii. Raed Arafat, secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a explicat că adeverinţa de vaccinare are o semnătură electronică prin care se pot face verificări, dacă peroana care prezintă acest document într-adevăr s-a vaccinat împotriva COVID-19. Momentan, adeverinţa de vaccinare este folosită în scop medical.

”Am întrebat colegii dacă are cod QR, dar, de fapt, are o semnătură electronică, deci ea este verificabilă, asta e clar şi am întrebat chiar colegii de la INSP şi au confirmat că această hârtie unde există un număr foarte lung acolo este ca şi o formă de semnătură electronică a acestei hârtii care arată clar cine, cum şi unde este vaccinat. Deci da, este verificabilă această adeverinţă”, a declarat Raed Arafat la Digi24, luni seara.

Secretarul de stat a adăugat că adeverinţa de vaccinare este folosită pentru a scuti persoana care o deţine, să intre în carantină, la intrarea în ţară.

”Noi o folosim acum la îmbarcarea în avioane sau când intri în România să nu fii carantinat, deci este un scop medical. Noi nu o folosim ca să intri la cinematograf, să de duci cu ea la restaurant şi aşa mai departe. Să nu ajungem la faza de a discrimina populaţia. Dar pe linie medicală, adeverinţa te scuteşte de carantină şi este un lucru normal. Aşa cum nu carantinăm persoanele care s-au îmbolnăvit în ultimele 90 de zile, dar nu în ultimele 14 zile, fără să fie vaccinate. Astea sunt nişte reguli medicale care să pună oamenii la eforturi nejustificate”, a declarat Arafat.

Raed Arafat: Suntem într-un nou val al pandemiei. Avem peste 900 de pacienți la ATI, față de 500, câți erau la începutul valului trecut

Raed Arafat a precizat că în unele cazuri, adeverinţa de vaccinare trebuie însoţită de un test negativ de COVID-19.

”Dacă ai certificat de vaccinare se poate cere testul pentru că s-a divedit că poţi fi purtător, poţi fi infectat, dar asimptomatic. Faptul că eşti vaccinat limitează şansa de a te infecta, dar nu o anulează. Testul s-a cerut uneori comun cu certificatul de vaccinare”, a declarat secretarul de stat.

Valeriu Gheorghiţa vrea ca România să ajungă la 4 milioane de persoane vaccinate, până de Paşte. În aprilie vor fi administrate peste 100.000 doze pe zi

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă