Adevărul despre colagen. Ce ajută, de fapt, la regenerarea lui

2 săptămâni in urmă 27

Colagen Colagen

Colagenul este o proteină a ţesutului conjunctiv, a cărei producţie scade odată cu trecerea timpului. Deficitul de colagen are efect direct asupra pielii - favorizează ridarea tenului şi scade flexibilitatea tendoanelor, în timp ce excesul este asociat cu o boală gravă, numită sclerodermie.

JOI, 06 IANUARIE 2022, 09:46

SURSĂ: Realitatea.net AUTOR: REALITATEA.NET

În piele, colagenul are un caracter neted şi nedesluşit, în timp ce în tendoane apare sub formă unor corzi fibroase dure şi grele.

Colagenul susţine toate ţesuturile şi organele, oferindu-le elasticitate. Pe măsură ce îmbătrânim, organismul tinde să producă mai puţin colagen sau de o calitate mai slabă, iar efectele se văd pe piele. Această îşi pierde elasticitatea şi începe să se lase.

De asemenea, fenomenul este completat de ridurile fine, apoi ridurile de expresie, petele „de bătrâneţe", iar în final apar şi ridurile profunde.

Pierderea colagenului are efecte şi în interiorul organismului: ne mişcăm mai greu, pentru că tendoanele şi ligamentele devin rigide. În plus, odată cu trecerea anilor, venele, arterele şi plămânii îşi pierd din elasticitate.

Schimbările hormonale, expunerea excesivă la soare şi radicalii liberi sunt inamicii colagenului. La fel de nocive sunt şi reziduurile rămase în organism după digestia zahărului.

REALITATEASPORTIVA.NET


REALITATEASTAR.NET


TABU.RO


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă