Adepții teoriilor conspirației privind COVID ar putea răspândi informații false despre schimbările climatice în 2022, avertizează experții

3 săptămâni in urmă 18


Specialiștii cred că grupurile care răspâdesc teorii ale conspirației în legătură cu pandemia de coronavirus și-ar putea îndrepta atenția în acest an către problema schimbărilor climatice, existând pericolul unei dezinformări masive pe această temă, relatează Business Insider.


Conspiraționiștii vor asocia politicile climatice cu „pierderea libertăților civile”, avertizează Ciaran O'Connor, analist la Institutul pentru Dialog Strategic (ISD), pentru Press Association (PA).


Specialistul subliniază că expresii precum „carantină verde” și „lockdown climatic” sunt folosite deja și se referă la teoriile conspirației fără temei conform cărora ecologiști aflați în funcții de putere ar ordona un lockdown global pentru a ajuta la reducerea emisiilor de carbon.


Este o fuziune între lumile dezinformării despre COVID și despre problema schimbărilor climatice. Chestiunea climatică va fi inclusă în discuțiile despre libertățile civile și cred că în această direcție veți vedea că se îndreaptă multe dintre aceste grupuri.

Ciaran O'Connor, analist la Institutul pentru Dialog Strategic:

Serviciul de mesagerie Telegram va fi probabil spațiul unde se vor fi răspândite aceste idei de către grupurile de conspiraționiști, potrivit lui O'Connor, care avertizează că aceste acțiuni vor avea efecte și în viața reală.


„Acțiunile online au consecințe offline”, a declarat O'Connor pentru PA.


Referindu-se la impactul acestor teorii legate de pandemie, expertul vorbește despre „amenințarea crescută, în special față de oficialii din sănătatea publică, față de politicieni și chiar față de personalul din prima linie, angajați care lucrează pentru a proteja oamenii”.


Și Jonathan Bright, profesor asociat la Oxford Internet Institute, este de acord că teoriile conspirației legate de criza climatică vor lua amploare și declară pentru PA că oamenii se vor gândi „destul de mult la dezinformarea privind schimbările climatice”.


În noiembrie 2021, înaintea Conferința ONU privind schimbările climatice (COP26), CBS News raporta că teoriile conspirației referitoare la schimbările climatice se răspândesc deja rapid pe internet.


„Am descoperit că tendințele de dezinformare în legătură cu schimbările climatice de pe rețelele sociale împrumută din teme care s-au dovedit eficiente în timpul crizei coronavirusului”, a declarat Wasim Khaled, CEO-ul Blackbird.AI, o platformă care protejează integritatea în mediul online.


Foto: Profimedia


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă