Acord al liderilor UE asupra legii europene privind clima / Emisiile nete de gaze cu efect de seră vor fi reduse cu cel puțin 55 % până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990

3 săptămâni in urmă 12

Parlamentul European şi statele membre ale UE au ajuns la un acord pentru adoptarea obiectivului de reducere cu cel puţin 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră în UE până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990 și față de obiectivul anterior de reducere cu 40%, a anunțat miercuri Comisia pentru Mediu (ENVI).

Acordul pe marginea noii legi UE privind clima a fost convenit marți noaptea, la a șasea rundă de negocieri, cu două zile înainte ca președintele SUA, Joe Biden, să găzduiască un Summit pe tema schimbările climatice.

Noua lege transformă promisiunile politice, potrivit cărora Uniunea Europeană va deveni neutră din punct de vedere climatic până în 2050, într-o obligație și oferă cetățenilor și întreprinderilor europene certitudinea juridică și predictibilitatea de care au nevoie pentru a planifica tranziția la neutralitatea climatică, precizează ENVI.

Având în vedere importanța avizelor științifice independente, va fi creat un organism științific independent pentru a monitoriza progresele, așa cum a sugerat Parlamentul. Consiliul consultativ va fi format din 15 experți științifici numiți pentru un mandat de patru ani.

„După o lungă noapte de negocieri, sunt mândră că acum avem în sfârșit o lege climatică (…) Acum, UE trebuie să reducă emisiile mai mult în următorul deceniu decât în ​​ultimele trei decenii reunite ”, a declarat raportorul Parlamentului, Jytte Guteland (S&D).

Comisia Europeană a salutat acordul provizoriu dintre Parlamentul European și Consiliu cu privire la legea europeană privind clima, unul dintre elementele cheie ale Acordului verde european.

„Sunt încântată că am ajuns la un acord cu privire la acest element central al Acordului Verde European. Angajamentul nostru politic de a deveni primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050 este acum și un angajament legal”, a declara șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit unui comunicat de presă.

Frans Timmermans, vicepreședinte executiv al CE pentru acordul european a adăugat s-a ajuns „la un acord ambițios”.

„Legea climei va modela redresarea verde a UE și va asigura o tranziție verde echitabilă din punct de vedere social (…) Atunci când liderii mondiali se vor reuni cu ocazia Zilei Pământului, UE va prezenta aceste vești îmbucurătoare, care sperăm să fie o sursă de inspirație pentru partenerii noștri internaționali”, a declarat Timmermans.

Acordul consolidează cadrul european pentru acțiunile în domeniul climei prin introducerea următoarelor elemente:

  • un obiectiv climatic ambițios pentru 2030 de reducere cu cel puțin 55 % a emisiilor nete comparativ cu 1990, precizând contribuția reducerilor și a absorbțiilor de emisii;
  • recunoașterea necesității de a consolida absorbantul de carbon al UE printr-un regulament mai ambițios privind LULUCF, pentru care Comisia va face propuneri în iunie 2021;
  • un proces pentru definirea unui obiectiv climatic pentru 2040, ținând seama de bugetul orientativ pentru emisiile de gaze cu efect de seră pentru perioada 2030-2050, care urmează să fie publicat de Comisie;
  • un angajament privind emisiile negative după 2050;
  • înființarea Comitetului științific consultativ european privind schimbările climatice, care va oferi avize științifice independente;
    dispoziții mai stricte privind adaptarea la schimbările climatice;
  • o coerență puternică între politicile Uniunii și obiectivul neutralității climatice;
  • un angajament de a iniția dialogul cu diverse sectoare pentru a pregăti foi de parcurs sectoriale menite să traseze calea către neutralitatea climatică în diferite domenii ale economiei.

Ce urmează:

Acordul va fi transmis Comisiei și ENVI și plenului Parlamentului European pentru aprobare, precum și Consiliului.
Regulamentul va intra în vigoare la 20 de zile de la publicare în Jurnalul Oficial.

Sursa foto: © European Union 2021 – Source: EP / fotograf: Thierry Roge

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă