A treia noapte de proteste împotriva limitării dreptului la avort, în Polonia

1 lună in urmă 1

Mii de polonezi au ieşit din nou vineri seară pe străzile capitalei Varşovia și în mai multe orașe din țară pentru a-şi exprima furia, ca urmare a intrării în vigoare a unei controversate decizii a justiţiei care interzice, practic avortul, notează Agenția France Presse, citată de Agerpres.

Conform dorinţei coaliţiei de dreapta ultra-catolică la putere, această decizie scoate în afara legii avorturile realizate din cauza unor probleme congenitale ireversibile. Este interzisă, astfel, orice întrerupere voluntară a sarcinii, cu excepţia cazurilor de viol sau incest sau atunci când viaţa mamei este în pericol.

”Corpul meu, alegerea mea!”, ”Gândesc, simt, decid”, ”Revoluţia, ea are un uter”, ”Aveţi sânge pe mâini”, se putea citi pe pancartele manifestanţilor la Varşovia, unde câteva mii de persoane au răspuns la apelul organizaţiei ”Greva Femeilor”, principala mişcare la originea protestelor

Numeroşi protestatari au purtat măşti având desenat un fulger roşu, simbolul militanţilor pro-avort. Apelurile la ”avort la cerere” şi avertismentele către guvern care va fi ”abolit de femei” au răsunat în zgomote de tobă şi de petarde fumigene.

Unii au purtat fulare verzi în jurul gâtului, simbolul militanţilor pentru dreptul la avort în Argentina, care au reuşit să obţină, luna trecută legalizarea avortului în ţara lor.

La Varşovia, manifestaţia s-a încheiat, fără incidente majore, în faţa casei lui Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului Lege şi Justiţie (PiS) aflat la putere, protejată de un important dispozitiv de poliţie.

Cu o zi înainte, poliţia a arestat 14 persoane persoane care au încercat să intre în clădirea Curţii Constituţionale.

Fotografii: EPA

w_56657874Icon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă