A murit scriitoarea Aurora Cornu, prima soție a lui Marin Preda

1 lună in urmă 2


Scriitoarea Aurora Cornu, prima soție a lui Marin Preda, a murit la 89 de ani, într-un spital din Paris, potrivit anunțului făcut duminică pe Facebook de jurnalista și poeta Cristina Hermeziu.


"S-a stins din viață, la Paris, scriitoarea Aurora Cornu. Pe pervazul din apartamentul ei de lângă Pont de l'Alma avea întotdeauna ofrande de la admiratori. Intrai și, o clipă, erai decepționat, florile tale aveau concurență. Am să pregătesc totuși un buchet de anemone, cele din amintirea cu fotograful Eli Lotar care i-a spus, atunci, în 1965, când voia să rămână la Paris, că orașul e scump , anemonele sunt scumpe", a scris Cristina Hermeziu.


Informația că Aurora Cornu a murit a fost confirmată pe Facebook și de Raluca Prelipceanu, membru al Asociației Internaționale de Istorie Culturală ISCH.


"O veste năpraznică pe care am primit o in aceasta noapte s-a stins intr-un spital din Paris Aurora Cornu, om de litere, poeta, fosta soție a scriitorului Marin Preda, dar si cea care a ctitorit manastirea de la Cornu și pe care am avut privilegiul să o cunosc", a scris Raluca Prelipceanu.


Aurora Cornu s-a născut la 6 decembrie 1931, în comuna Provița de Jos, din județul Prahova. A absolvit Școala Literară „Mihai Eminescu” de la București și a lucrat pentru un timp pentru secțiunea poezie de la Viața Românească, timp în care a făcut traduceri, potrivit cotidianul.ro.


L-a încurajat pe Marin Preda să publice Moromeții


Aurora Cornu s-a căsătorită cu Marin Preda între 1955 și 1959 (sau 1960), perioadă în care l-a încurajat să publice Moromeții, al cărui manuscris l-a găsit într-un sertar.


Aurora Cornu și Marin Preda (foto webcultura.ro)

După divorțul de marele scriitor, Aurora Cornu a dezertat în Vest, în timp ce era la festivalul de poezie din Knokke-Het Zoute, Belgia.


Ea s-a stabilit în Paris, acolo unde s-a împrietenit, printre alții, cu emigranții români Mircea Eliade, Emil Cioran și Jean Parvulesco.


Aurora Cornu și Emil Cioran (foto webcultura.ro)

Între 1967 și 1978, a fost colaboratoare la programul literar de radio difuzat la Radio Europa Liberă de Monica Lovinescu și Virgil Ierunca.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă