A murit Rodion Roșca, considerat părintele muzicii electronice românești. Mesajul emoționant al fiicei artistului

1 lună in urmă 10


Muzicianul clujean Rodion Roșca, supranumit „părintele muzicii electronice din România” a murit sâmbătă, 27 martie, după o lungă suferință cauzată de o boală gravă, a informat Monitorul de Cluj. Vestea tragică a fost confirmată de fiica artistului care avea 67 de ani, printr-un mesaj emoționat postat pe pagina ei de pe o rețea socială.


„Dumnezeu să te odihnească în pace, taticul meu. Tăticul meu s-a stins din viață în urmă unei suferințe îndelungate, purtate cu demnitate și curaj. Drum lin, suflețel”, a scris fiica artistului, pe Facebook


Rodion Roșca s-a retras de pe scena muzicală în urmă cu 5 ani. Cu ocazia unui concert la Electric Castle, muzicianul a dezvăluit că este foarte bolnav.


Absolvent al Liceului de Muzică din Cluj, Rodion Roșca a experimentat încă din anii de școală posibilitățile generării de sunete noi, neconvenționale. Folosind la început unul și mai apoi mai multe magnetofoane, și-a înregistrat chitara și, prin supraimprimare sau supramodulare, a obținut un sound complet schimbat, foarte asemănător cu cel a sintetizatorului. Împreună cu trupa sa, Rodion GA, Roşca a creat un hibrid între muzica electronică, psihedelică şi rockul progresiv.


Artistul a revenit în atenție după 2010, când grupul bucureştean Future Nuggets, care se ocupă de redescoperirea talentelor uitate, a început o colaborare cu Rodion. În 2013, muzicianul a semnat un contract cu casa de discuri britanică Strut Records, care l-a ajutat să scoată material discografic „The Lost Tapes” (n.r. „Benzile pierdute”).


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă