A murit prima medaliată olimpică şi prima campioană mondială a scrimei româneşti

2 săptămâni in urmă 11

Miercuri, 05 Ianuarie 2022, ora 16:08

132 citiri

A murit prima medaliată olimpică şi prima campioană mondială a scrimei româneşti

Olga Orban-Szabo, prima medaliată olimpică şi prima campioană mondială a scrimei româneşti, a încetat din viaţă la 83 de ani.

Olga Orban-Szabo, 83 de ani (născută în 9 octombrie 1938), a cunoscut succesul şi gloria pe planşele lumii.

Ea a câştigat prima medalie olimpică pentru scrima românească în 1956, la Jocurile de la Melbourne. Floretista născută la Cluj a teminat întrecerea din Australia cu argintul la gât în competiţia individuală. Tot ea a devenit în 1962, la Buenos Aires, şi prima campioană mondială la floretă individual. Olga Orban-Szabo a ajutat echipa României de floretă să câştige primul titlu suprem, la Havana, în 1969. Din echipa medaliată cu aur în Cuba au mai făcut parte Maria Vicol, Ileana Gyulai, Ecaterina Stahl şi Ana Pascu.

În cariera sa, Olga Orban-Szabo a participat la 5 ediţii ale Jocurilor Olimpice. 11 medalii strălucesc în palmaresul său: 3 la Jocurile Olimpice (1 argint - 2 bronz) şi 8 la Campionatele Mondiale (2 aur- 3 argint- 3 bronz), anunţă Federaţia Română de Scrimă.

Citeste si:

Cauza decesului Mihaelei Galani, tânăra afaceristă de 33 de ani. Organul care i-a cedat în timp ce se afla la volan

Dispariția prematură a tinerei afaceriste Mihaela Galani (33 de ani), reprezentanta unui cunoscut brand de încălțăminte, Gemelli Shoes, a ridicat numeroase semne de întrebare. Mihaela...

Fotbalul este în doliu. Un jucător s-a prăbușit pe teren la antrenament și a murit

Jucătorul echipei Deportivo Marquense (Guatemala, D1), Marcos Menaldo, a murit, după ce s-a prăbuşit la antrenament. El avea doar 25 de ani. Fundaş centra, Menaldo era favoritul fanilor,...

DigiSport.ro

TelekomSport.ro

DigiSport.ro

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă