A început procesul poliţistului care l-a omorât pe americanul George Floyd. Care sunt acuzaţiile care i se aduc

2 luni in urmă 2

A început procesul criminalului lui George Floyd. Tribunalul din Minneapolis (nordul SUA) a iniţiat această procedură delicată cu o zi întârziere din cauza incertitudinilor cu privire la acuzaţiile contra lui Derek Chauvin, care a fost eliberat în octombrie anul trecut în schimbul unei cauţiuni de 1 milion de dolari.

La 25 mai 2020, acest poliţist alb a rămas cu genunchiul pe gâtul unui american de culoare timp de aproape nouă minute. Înregistrarea video a faptei, devenită virală, a declanşat manifestaţii de amploare împotriva rasismului şi violenţelor poliţieneşti în întreaga lume.

Îmbrăcat într-un costum gri şi o cămaşă bleu, Derek Chauvin s-a prezentat marţi în sala de tribunal, unde este separat cu un panou de plexiglas de avocatul său, Eric Nelson, scrie Agerpres.

Pentru moment, bărbatul în vârstă de 44 de ani, dintre care 19 ani în serviciul poliţiei din Minneapolis, este acuzat de „crimă de gradul doi”, ceea ce exclude premeditarea, dar implică intenţia de a ucide, şi de „omucidere involuntară”.

A început selecţia juraţilor pentru procesul secolului din America

Un al treilea cap de acuzare, „crimă de gradul al treilea” – mai uşor de dovedit întrucât nu mai există noţiunea de „intenţie”, ci trebuie probate doar violenţele voluntare care au provocat decesul – face obiectul unui ultim recurs. Acuzarea a reclamat luni că începerea procesului în timp ce chestiunea rămâne în suspensie nu face decât să pericliteze întreaga procedură judiciară.

Totuşi, judecătorul Peter Cahill a decis marţi că este timpul ca procesul să înceapă, prima fază fiind interogarea mai multor potenţiali juraţi.

Prima persoană interogată a fost o femeie, de origine străină, care a recunoscut că este la curent cu dosarul în cauză. George Floyd a repetat ‘nu pot să respir’ şi poliţistul şi-a ţinut în continuare genunchiul pe gâtul lui, şi-a amintit femeia. ”A fost la televizor zile întregi”, a adăugat ea.

Selecţia juraţilor ar urma să dureze trei săptămâni. Deschiderea dezbaterilor pe fond este prevăzută pentru 29 martie.

Citeşte şi: Tatăl lui Meghan, atac dur la Prinţul Harry, după interviul de la Oprah: „Toţi facem greşeli, dar niciodată n-am jucat biliard dezbrăcat şi nu m-a îmbrăcat ca Hitler”

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă