A început procesul istoric al atentatelor teroriste din 13 noiembrie 2015 de la Paris. 12 bărbați sunt pasibili de închisoarea pe viață

1 lună in urmă 33

Procesul istoric a 20 de bărbaţi acuzaţi de orchestrarea atentatelor teroriste din 13 noiembrie 2015 de la Paris, soldate cu 130 de morţi şi 350 de răniţi, a început miercuri la Palatul de justiţie din capitala franceză, înconjurat de un amplu dispozitiv de securitate care l-au transformat într-un adevărat buncăr, relatează AFP, Reuters şi dpa.

Între acuzaţi, franco-marocanul Salah Abdeslam - singurul membru rămas în viaţă al comandourilor jihadiste care au acţionat acum şase ani - a declarat în deschiderea şedinţei că "nu există altă divinitate în afară de Allah, iar Mohamed este mesagerul Lui". "Mi-am abandonat profesia pentru a deveni luptător al Statului Islamic", a mai mărturisit el, invitat de completul de judecată să-şi prezinte identitatea şi profesia.

Procesul celor 20 este prevăzut să dureze până pe 24 sau 25 mai anul viitor. Dintre cei 20, Abdeslam şi alţi zece acuzaţi sunt încarceraţi în regiunea pariziană, trei acuzaţi compar la proces sub control judiciar, iar alţi şase sunt judecaţi în lipsă. Doisprezece dintre acuzaţi sunt pasibili de închisoarea pe viaţă.

Procesul început miercuri este inedit atât prin durata sa cât şi prin numărul părţilor civile, aproape 1.800, un prim moment foarte aşteptat fiind programat pentru 28 septembrie, când trebuie să înceapă audierea a circa 300 de apropiaţi ai victimelor şi supravieţuitori ai atentatelor de acum şase ani.

În seara de 13 noiembrie 2015, în jurul orei 21.16 locale, un "kamikaze" s-a aruncat în aer în apropiere de Stade de France, unde se disputa un meci amical Franţa-Germania. Ulterior, în centrul Parisului, două comandouri de trei bărbaţi au deschis focul cu arme de război asupra unor terase şi asupra mulţimii de spectatori venite la un concert la sala Bataclan.


Citeste si:

Campioana mondială Franța, prima victorie după 5 meciuri! Legendarul Michel Platini a fost egalat de Griezmann

Români torturați cu pistolul termic și băgați cu forța în frigidere de un prosper om de afaceri din Franța. Îi suspecta de furt

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă