A început procesul de înscriere pe liste de așteptare, pentru poplația generală

1 lună in urmă 2

Medicul militar Valeriu Gheorghiță anunța că procesul de vaccinare a populației generale va începe din 15 martie 2021, când vor fi introduse și listele de așteptare pentru tote centrele din țară. Mai mulți cititori au semnalat că pe platforma oficială s-au deschis deja înscrierile, încă de sâmbătă seara.

Introducerea listei de așteptare schimba atât modul în care se face programarea pentru vaccin, cât și dinamica vaccinării, principalul obiectiv fiind acela de a păstra un ritm ridicat de inoculare.

„Practic, modalitatea de înscriere a persoanelor în platformă rămâne similară cu programarea care s-a derulat până la acest moment. Fiecare persoană, în momentul în care intră și își creează un cont, va alege opțiunea de a se programa în această listă de așteptare prin alegerea unui centru de vaccinare”, a informat recent Valeriu Gheorghiță, într-o conferință de presă.

Cum funcționează lista de așteptare:

programarea pentru vaccinare se va putea face doar pe lista de așteptare a unui centru din cele 435 câte vor fi operaționale; în funcție de categoria aleasă, o persoană cu vârsta peste 65 de ani, lucrător esențial, bolnav cronic sau membru al “populației generale” va ajunge într-un anumit loc pe lista centrului ales; va exista posibilitatea să fie vizualizat numărul de persoane aflate pe listă; identitatea lucrătorilor esențiali trebuie să fi fost încărcată în prealabil pe platformă de către angajator, iar când se înscriu, aceștia sunt validați automat, restul categoriilor vor fi verificate în timp real la momentul înscrierii în baza CNP-ului cărții de identitate și a consultării registrului electronic al bolnavilor cronici; există posibilitatea ca o persoană, după ce s-a înscris, să se șteargă de pe listă și să caute alt centru de vaccinare unde poate începe un nou proces de programare, folosind lista de așteptare; nu va exista posibilitatea înscrierii la mai multe centre de vaccinare în același timp; cu 24 de ore înainte de momentul vaccinării, persoana înscrisă pe lista de așteptare va primi un sms și un email cu un mesaj care anunță ora programării. Acest mesaj trebuie validat printr-un răspuns trimis de solicitant prin sms sau prin email;

Etapa a 2-a de vaccinare a persoanelor vulnerabile va funcționa în același timp cu etapa a 3-a

Conform informațiilor prezentate de oficiali în conferința de presă, etapa a 2-a de vaccinare va funcționa concomitent cu cea de-a treia.

Persoanele în vârstă, bolnavii cronici și “lucrătorii esențiali” se vor înscrie în același mod, dar vor fi vaccinați cu prioritate, fiind așezați în capul listei de așteptare.

“…organizarea centrelor de vaccinare presupune existența unui singur tip de vaccin într-un centru de vaccinare. Deci vor fi centre monovaccin, majoritatea evident că vor fi centre unde vor fi distribuite vaccinurile de la compania BioNTech-Pfizer, pentru că sunt cele mai multe doze disponibile și au cea mai largă categorie de vârstă pe care o acoperă conform indicațiilor, de la peste 16 ani în sus”, a declarat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă